Западноафриканските лидери се съберат в столицата на Нигерия на извънредна среща на върха. Те трябва да вземат решение за по-нататъшни действия за натиск върху армията на Нигер за възстановяване на конституционния ред в страната, съобщава Ройтерс.

Държавните ръководители на 15-членната Икономическа общност на западноафриканските държави (ECOWAS) и на 8-членния Западноафрикански икономически и паричен съюз биха могли да отстранят Нигер от своите институции, да отрежат страната от регионалната централна банка и финансовия пазар, и близки граници.

Източният съсед на Нигер - Чад, който не е член на двете регионални организации, бе поканен на срещата на върха на ECOWAS.

Нигер е една от най-бедните страни в света. Освен това е партньор по сигурността на бившата колониална сила Франция и Съединените щати, които и двете страни я използват като база за борба с ислямистки бунтове в региона на Сахел в Западна и Централна Африка.

Западноафриканските лидери обмислят и вариант за военна намеса за възстановяването на реда в Нигер. Хунтата в Нигер обяви, че ще отвърне на агресията, ако такъв ход бъде предприет.

Военният преврат в Нигер беше широко осъден от неговите съседи и международни партньори, които отказаха да признаят новите лидери и поискаха президента Базум да бъде върнат на власт.

Европейският съюз и Франция прекратиха финансовата подкрепа за Нигер. Съединените щати заплашват да направят същото.

САЩ се обяви в подкрепа на сваления президент на Нигер

САЩ се обяви в подкрепа на сваления президент на Нигер

Антъни Блинкън уверява, че САЩ ще работи за възстановяването на демокрацията в страна