Съветът за сигурност на ООН осъди неконституционната промяна на законното правителство на Нигер и призовава за освобождаването на демократично избрания президент на републиката Мохамед Базум. Това се казва в изявление на Съвета за сигурност.

"Членовете на Съвета за сигурност категорично осъдиха усилията за противоконституционна смяна на законното правителство на Нигер на 26 юли 2023 г.", се подчертава в документа.

Той призовава за "незабавното и безусловно освобождаване на демократично избрания президент на републиката Мохамед Базум" и подчертава "необходимостта да бъде защитен той, семейството му и членовете на неговото правителство".

Съветът за сигурност подкрепи усилията на ECOWAS, Африканския съюз и ООН за възстановяване на конституционния ред в Нигер, като призова участниците в настоящата ситуация да се "въздържат от насилие, да прехвърлят властта и да се върнат в казармите си".

"Членовете на Съвета за сигурност изразиха своята солидарност с народа на Нигер и подчертаха важността на защитата на населението и продължаването на хуманитарната помощ", се казва в изявлението.

Преврат в Нигер може да доведе до оттегляне на Вашингтон от сътрудничеството в областта на сигурността със страната, каза по-рано Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

"Завземането на властта от военните заплашва да прекрати сътрудничеството с правителството на Нигер, включително в областта на сигурността, застрашава сигурността и партньорствата в други области", цитират думите му западни медии.

Според Кърби американските власти остават загрижени за развитието в Нигер, но смятат, че възможностите за дипломация не са изчерпани.

Медиите напомнят, че САЩ имат две бази в Нигер и около 1000 войници.

Припомняме, че на 26 юли стана известно, че някои членове на президентската гвардия на Нигер са се противопоставили на лидера на страната. Медиите съобщиха, че президентът Базум е бил заловен от президентската гвардия.

Впоследствие държавните медии на Нигер посочиха армейския генерал Абдурахаман Чиани за нов лидер на страната. Самият той се обърна към съгражданите с видеообръщение, в което заяви, че военните са взели властта заради натрупаните проблеми в страната, включително икономически, поради корупция, липса на сигурност.

Франция отхвърли пуча в Нигер и неговите лидери

Франция отхвърли пуча в Нигер и неговите лидери

Все още за Париж законен президент е Мохамед Базум

Военните, които свалиха президента, също прочетоха изявление по националната телевизия в петък, предупреждавайки чуждите нации срещу военна намеса.