Франция е поредната страна, която не признава лидерите на пуча, които твърдят, че са завзели властта в Нигер и все така смята президента Мохамед Базум за законен държавен глава. 

Базум, демократично избран от народа на Нигер, е единственият президент на Република Нигер, се казва в изявление. Франция не признава властите, назначени след пуча, ръководен от генерал Абдурахаман Чиани."

Френският президент Еманюел Макрон разговаря с Базум рано в петък, каза френският външен министър Катрин Колона пред АФП. Според Колона Макрон е казал, че Базум е в добро здраве.

На демонстрации на поддръжници на превратаджиите в Нигер ден по-рано се чуха антифренски лозунги и видени руски знамена. 

Задържаният президент на Нигер настоява по Twitter, че демокрацията ще възтържествува

Задържаният президент на Нигер настоява по Twitter, че демокрацията ще възтържествува

Той публикува в социалната медия след като войници го задържаха и обявиха преврат

Базум заяви, че демокрацията ще надделее, ден след като беше задържан от войници, които обявиха, че са завзели властта с преврат. Той направи това заявление чрез публикация в Twitter.

"Трудно постигнатите постижения ще бъдат запазени. Всички нигерци, които обичат демокрацията и свободата, ще се погрижат за това", написа Базум вчера.

Министърът на външните работи Хасуми Масуду също отправи подобен призив, като поиска "всички нигерски демократични патриоти да се изправят като един, за да кажат 'не' на това фракционно действие". Той поиска безусловното освобождаване на президента и каза, че преговорите продължават.

За момента остава неясно кой контролира страната. Много хора в столицата Ниамей продължават обичайната си работа.

Пригожин похвали преврата в Нигер и предложи услугите си

Пригожин похвали преврата в Нигер и предложи услугите си

Шефът на "Вагнер" изглежда продължава да се радва на свобода на движение

Според близък до Мохамед Базум, говорил при условие за анонимност, президентът не е и няма да подаде оставка и е в безопасност в резиденцията си.

Докато Русия официално осъди преврата, шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който остава активен въпреки неуспешният му бунт срещу висшето ръководство на руската армия миналия месец, приветства военния преврат в Нигер като добра новина и предложи да въведе ред чрез услугите на своите бойци. 

САЩ обявиха ден по-рано, че няма доказателства "Вагнер" да са замесени в пуча.