Президентът на Нигер Мохамед Базум заяви, че демокрацията ще надделее, ден след като беше задържан от войници, които обявиха, че са завзели властта с преврат. Той направи това заявление чрез публикация в Twitter, съобщава "Асошиейтед прес".

"Трудно постигнатите постижения ще бъдат запазени. Всички нигерийци, които обичат демокрацията и свободата, ще се погрижат за това", написа Базум вчера.

Министърът на външните работи Хасуми Масуду също отправи подобен призив, като поиска "всички нигерски демократични патриоти да се изправят като един, за да кажат 'не' на това фракционно действие". Той поиска безусловното освобождаване на президента и каза, че преговорите продължават.

За момента остава неясно кой контролира страната. Много хора в столицата на Ниамей продължават обичайната си работа.

Според близък до Мохамед Базум, говорил при условие за анонимност, президентът не е и няма да подаде оставка и е в безопасност в резиденцията си.

Военен преврат в Нигер, затвориха границите

Военен преврат в Нигер, затвориха границите

Войници твърдят, че са свалили президента на Нигер

Съветът за сигурност на ООН е насрочил днес извънредни затворени консултации относно ситуацията по искане на трите си африкански членки, Гана, Габон и Мозамбик. Икономическата общност на западноафриканските държави изпрати президента на Бенин Патрис Талон да ръководи посредническите усилия.

Припомняме, че изявление, публикувано по-рано в Twitter от акаунта на командването на армията, обяви, че ще подкрепи преврата. До тук не е потвърдено дали изявлението е истинско.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш остава "изключително притеснен" за ситуацията и предупреди за "ужасните ефекти върху развитието" и цивилните поради "последователните неконституционни промени на правителство в региона Сахел.

Въпреки, че екстремистите в Нигер са извършили атаки срещу цивилни и военен персонал, цялостната ситуация със сигурността е по-добра от тази в съседките ѝ.

Според някои анализатори президент Базум е последната надежда на Запада за партньорство в африканската област Сахел, след като Мали потърси подкрепа от руската наемническа група Вагнер. Изглежда, че групата проправя път и в Буркина Фасо. Припомняме скорошно изказване на Шефът на руските наемници Евгений Пригожин в Беларус, според което бойците му трябва да събират сили за "ново пътуване до Африка".

ISW: Путин и Пригожин се борят за позициите си в Африка

ISW: Путин и Пригожин се борят за позициите си в Африка

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Центъра за изследване на войната

Вчера няколкостотин души се събраха в столицата и скандираха подкрепа за Вагнер, докато развяваха руски знамена. По-късно те започнаха да хвърлят камъни по колата на минаващ политик.

Пригожин, описа събитията в страната като част от борбата ѝ срещу "колонизаторите", като навярно визира запада и в частност Франция. "Това на практика означава извоюване на независимост. Останалото ще зависи от народа на Нигер и от това колко ефективно биха могли да управляват", каза той.

Бивш наемник от Вагнер, Марат Габидулин коментира, че ако новите управници на Нигер искат помощта на групировката, ще свършат като Централноафриканската република, където групата действа от пет години. Вагнер са обвинени в присвояване на държавни ресурси и извършване на зверства с човешките права в тази страна, както и в други в които са оперирали.

Путин срещу „демоните на Макрон” – новата прокси война на Русия в Африка

Путин срещу „демоните на Макрон” – новата прокси война на Русия в Африка

След Централноафриканската република и Мали през 2022 г. френската армия напусна Буркина-Фасо, преследвана навсякъде от "Вагнер"

Френското външно министерство пък заяви вчера, че категорично осъжда преврата срещу цивилните демократични власти на страната. Оттам настояха за освобождаването на Базум и семейството му и за гарантиране на тяхната сигурност.Също така призоваха за незабавно възстановяване на целостта на демократичните институции в Нигер.

САЩ също са "сериозно загрижени" за ситуацията в Нигер, според говорителят на Държавния департамент Ведант Пател. "Ние следим ситуацията отблизо и продължаваме да поддържаме тясна връзка с посолството", каза той. Щатите не са запознати с никакви признаци, че групата Вагнер е замесена в преврата, добави Пател, но отказа да спекулира, като коментира, че "ситуацията продължава да е доста променлива".

Заплахата за Базум породи опасения, че Нигер също може да се отвърне от Запада, въпреки помощите, които е пратил на страната в миналото.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън повтори осъждането на бунта от САЩ и каза, че екипът му е в тесен контакт с официални лица във Франция и Африка.

Блинкън настоява за освобождаването на президента на Нигер

Блинкън настоява за освобождаването на президента на Нигер

Армията завзе президентския дворец, затвори границите и наложи комендантски час

Ако бъде определен за преврат от Съединените щати, Нигер може да загуби милиони долари военна подкрепа и помощ.

До някъде изненадващо, дори Русия призова за освобождаването на президента. Външният министър Сергей Лавров коментира вчера, че "превратът е противоконституционен".

Русия опрости $23 млрд. дългове на страни от Африка

Русия опрости $23 млрд. дългове на страни от Африка

Путин е оптимист за бъдещето на отношенията с африканските страни