Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който остава активен въпреки неуспешният му бунт срещу висшето ръководство на руската армия миналия месец, приветства военния преврат в Нигер като добра новина и предложи да въведе ред чрез услугите на своите бойци, предава "Ройтерс".

В гласово съобщение разпространено в канали свързани с "Вагнер" в приложението Telegram, Пригожин твърди, че не е участвал в преврата, но го описва като момент на дългоочаквано освобождение от западните колонизатори.

"Това, което се случи в Нигер, не е нищо друго освен борбата на народа на Нигер с техните колонизатори. С колонизатори, които се опитват да им натрапят своите правила на живот и техните условия докато ги държат в състоянието, в което е била Африка преди стотици години ", се казва в съобщението, публикувано в четвъртък вечерта.

"Днес това на практика печели тяхната независимост. Останалото без съмнение ще зависи от гражданите на Нигер и колко ефективно ще бъде управлението, но основното е следното: те се отърваха от колонизаторите", се казва в съобщението.

Не е ясно кой отговаря за Нигер, след като войниците в сряда вечерта обявиха военен преврат и задържаха президента Мохамед Базум в президентския дворец.

Страната обяви пълна независимост от Франция, бившия колониален владетел през 1960 година.

Лавров обяви преврата в Нигер за противоконституционен

Лавров обяви преврата в Нигер за противоконституционен

Отново нападна Запада относно разбиранията за "недемократично"

В гласовото си съобщение Пригожин се похвали с предполагаемата ефективност на "Вагнер" в подпомагането на африканските нации да се стабилизират и развият в нещо, което звучеше като реклама.

"...Хиляди бойци на "Вагнер" са способни да въведат ред и да унищожат терористите и да не им позволят да навредят на местното население на тези държави", каза той.

Гласовото съобщение беше последният знак, че Пригожин и хората му остават активни в Африка, където все още имат договори за сигурност в някои страни като Централноафриканската република (ЦАР) и имат желание да се разширят.

62-годишният Пригожин изглежда продължава да се радва на свобода на движение, въпреки това, което Кремъл каза миналия месец, че той и неговите бойци ще се преместят в Беларус където ще провеждат обучения с беларуската армия.

Той беше чут във видео , публикувано по-рано този месец, казвайки на хората си в Беларус, че трябва да съберат сили за "ново пътуване до Африка".

Има различни наблюдения на Пригожин в Русия, откакто беше сключена сделката след бунта и Кремъл каза, че той дори е присъствал на среща с Путин, който по-рано нарече неуспешния бунт "нож в гърба".

Пускането на гласовото съобщение съвпадна с публикуването на най-малко две снимки в Telegram, показващи как Пригожин се среща с африкански участници на демонстративна двудневна среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург, която приключва в петък.

Заплахите на Путин и Лукашенко с Вагнер срещу Полша

Заплахите на Путин и Лукашенко с Вагнер срещу Полша

Бунтът на Пригожин сериозно травмира Путин и той изглеждаше пред обществото като слабак

Ройтерс потвърди местоположението, показано на една от снимките, като хотел Trezzini Palace в Санкт Петербург, родния град на Пригожин. Връзката, носена от длъжностното лице от Централноафриканската република (ЦАР), с което той се среща на същата снимка, съвпада с тази, дадена на делегатите на срещата на върха.

Усмихнат, облечен в сини дънки и бяла поло тениска, Пригожин изглежда спокоен на снимките, докато позира, за да се ръкува с делегатите.

Сергей Лавров, руският външен министър, каза в четвъртък, че конституционният ред в Нигер трябва да бъде възстановен.

Анализатори казаха, че изявите на Пригожин показват, че неговата частна военна компания ще продължи да играе роля в по-нататъшната външнополитическа програма на Кремъл в Африка.

"Да, странно е, че Пригожин се е върнал в Русия и очевидно е бил няколко пъти. Но също така е в съответствие с целите както на "Вагнер", така и на Русия да проектират нормалност и бизнес както обикновено", Катрина Доксси, експерт в американския мозъчен тръст CSIS , написа в платформата за съобщения X (бившият Туитър).

"Москва вероятно ще използва срещата на върха, за да увери африканските партньори в техния ангажимент и непрекъснатост на услугите на PMC след несигурността от последния месец", каза тя.

САЩ не виждат доказателства, че "Вагнер" стои зад преврата в Нигер

САЩ не виждат доказателства, че "Вагнер" стои зад преврата в Нигер

Въпреки че бяха забелязани и руски знамена на проява на поддръжници на преврата