Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин беше сниман на среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург, появявайки се в кулоарите на събитието, организирано от президента Владимир Путин само месец след неуспешния бунт, пише "Политико".

В две снимки, разпространени в социалните медии в четвъртък, Пригожин е показан облечен с ежедневни дънки и бяла риза, усмихнат, докато говори с официални лица.

На първата снимка, публикувана във "Фейсбук" от базиран в Африка помощник, Пригожин се ръкува с африкански делегат. Според организацията All Eyes on Wagner, африканският служител е началник на протокола на Фостин Туадера, президент на Централноафриканската република.

Стотици наемници на Вагнер са пристигнали в Централноафриканската република миналата седмица, според местни доклади. Страната провежда конституционен референдум в неделя, който може да премахне ограниченията на президентския мандат, което позволява на Туадера да се кандидатира отново.

На втората снимка Пригожин носи същото облекло и се ръкува с "директора на Afrique media", според канал в "Телеграм" с име "Вагнер".

В последваща публикация каналът Orchestra Wagner в "Телеграм" приписа отговорност на групровката за преврата в Нигер, извършен в навечерието на срещата на върха в Санкт Петербург, въпреки че това твърдение не може да бъде независимо потвърдено.

Продължаващият военен преврат в Нигер заплашва да дестабилизира един от последните западни съюзници в Субсахарска Африка.

"Евгений Пригожин продължава да укрепва позициите и влиянието на Русия и "Вагнер" в Африка. Превратът в Нигер е доказателство за това", пише каналът Orchestra Wagner. Основните канали, които обикновено използва Пригожин, обаче не коментират тази тема.

Местонахождението на Пригожин често остава неясно след неуспешния бунт миналия месец. Твърди се, че той се е срещнал с Путин в Москва малко след това и наскоро е бил забелязан в Беларус, където е разположил някои от хората си.

NYT: Пентагона смята, че Пригожин използва двойници

NYT: Пентагона смята, че Пригожин използва двойници

Лагерът на "Вагнер" в Беларус е пуст