Основателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин наистина е бил в Русия през по-голямата част от времето след бунта, движейки се главно между Москва и Санкт Петербург, каза пред New York Times .при условие за анонимност, служител на Пентагона.

Според него не е ясно дали Пригожин изобщо е идвал в Беларус, тъй като той очевидно използва двойници, за да скрие движенията си.

На 27 юни Лукашенко каза, че Пригожин е в Беларус, като подчерта, че това се случва "днес".

На 6 юли, отговаряйки на въпроса къде сега са разположени наемниците и Пригожин, Лукашенко отговори: "Това е руска компания. Така че въпросът явно не е към мен. Доколкото съм информиран, бойците са в лагерите си. Колкото до Пригожин, той е в Санкт Петербург. Не се намира на територията на Беларус."

Никой от руската наемническа групировка "Вагнер" все още не е посетил неизползвания военен лагер, който президентът на Беларус Александър Лукашенко е предложил за използване на наемниците, каза съветник на министъра на отбраната на Беларус пред репортери в петък.

Съгласно условията на споразумение, постигнато с посредничеството на Лукашенко за прекратяване на въоръжен бунт от Вагнер миналия месец, неговият лидер Евгений Пригожин трябваше да се премести в Беларус заедно с онези от неговите бойци, които не пожелаха да се подпишат договори с руското министерство на отбраната.

ФСБ върнало оръжието и 10 милиарда рубли на Пригожин

ФСБ върнало оръжието и 10 милиарда рубли на Пригожин

Те били иззети при обиск на офисите му

След това от Кремъл заявиха, че "нямат нито възможността, нито желанието" да следят движенията на основателя на "Вагнер". Журналистите поискаха от прессекретаря на руския президент да потвърди, че заминаването на Пригожин в Беларус е едно от условията за прекратяване на бунта. Дмитрий Песков отговори утвърдително: "Това беше обсъждано".

На въпрос дали това условие все още е в сила, той отказа да отговори. Друг въпрос за локацията остави без коментар: "Нямам какво ново да добавя по тази тема".

Пригожин обещава "следващи победи на фронта"

Пригожин обещава "следващи победи на фронта"

Първо съобщение от него, вероятно от Беларус