На среща на 23 юли между руския президент Владимир Путин и беларуския лидер Александър Лукашенко в Санкт Петербург, Русия, последният каза, че бойците от групата Вагнер, които в момента са в т.н. беларуско изгнание, са увеличили натиска да отидат на запад. Той цитира думите на наемниците: "Да отидем на екскурзия до Варшава и Жешов", пише "Дойче веле".

Путин вече беше засегнал "полския въпрос" на 21 юли, когато говори на заседание на руския съвет за сигурност. Той представи своето виждане за ситуацията, твърдейки, че членката на НАТО Полша има планове да завземе територия в западните региони на Украйна и по този начин да се намеси пряко в конфликта там. Той каза, че Полша има подобни планове за Беларус.

По време на заснетата си среща с Путин Лукашенко посочи на карта това, което той описа като "придвижване на полски войски към границите на съюзната държава на Русия и Беларус". Той каза, че "една от полските бригади сега се намира на 40 километра от Брест, друга сега е разположена на около 100 километра от Гродно. ... Полша отвори съоръжение за ремонт на танкове Леопард. Жешов става все по-голям, американците използват летище, за да изпращат оборудване и така нататък."

"По сценарий на Кремъл"

Беларуският политолог Валерий Карбалевич смята, че двамата президенти са разговаряли основно за това какво да правят с наемниците на Вагнер на беларуска територия и че заплахите срещу Полша са били част от сложен мизансцен. Според Карбалевич Лукашенко се е опитвал да изясни, че бойците на Вагнер са заявили, че искат да навлязат на полска територия, но той ги е спрял.

"Това беше най-важната сцена за представяне на публиката", каза Карбалевич.

Ригор Нижников, старши научен сътрудник във Финландския институт по международни отношения, остана с впечатлението, че "всичко е минало "по сценарий" на срещата. Той предположи, че Лукашенко вероятно е получил мъмрене, след като е "дърдорил твърде много" два дни след бунта на групата Вагнер на Евгений Пригожин, следователно той вероятно се е изразил "в рамките, създадени от Кремъл".

Защо към Полша?

Експертите са съгласни, че Полша сега се е превърнала в "колективен враг на Русия" заради подкрепата й за Украйна. Полша, през която се доставя военно оборудване, също настоява за повече санкции срещу Русия и е силен поддръжник на украинската интеграция в ЕС и НАТО.

"Полша граничи с Беларус и Украйна. Ако говорим за опасност, произтичаща от наемниците на Вагнер, би било странно да я свързваме със САЩ, Германия или Франция. Те са далече. Що се отнася до Литва и Латвия, те са малки страни, но Полша е сериозен противник", каза Карбалевич.

Беларуският експерт добави, че Путин се опитва да покаже още веднъж на руската общественост колко "умело е надминал всички".

"Бунтът на Пригожин сериозно травмира Путин. Той изглеждаше пред обществото като слабак, принуден да преговаря за примирие с тежката категория. След това за него стана важно да използва същите средства срещу опонентите си. (Тоест) групата Вагнер, която създаваше проблеми на Русия, е преместена в Беларус да плаши Полша, а Путин се отървава от проблема "умело" и го използва срещу врага си в същото време".

Преди всичко той и други експерти смятат, че като заплашва Полша, Русия се опитва да намали подкрепата за Украйна.

През есента в Полша се провеждат парламентарни избори, каза Нижников. "Както Путин, така и Лукашенко се опитват да им повлияят, включително със заплахи, така че избирателите да се насочат в "правилната" посока, а именно към тези сили, които казват като част от предизборната си кампания, че ролята на Полша във войната е грешна и е необходимо да се отдалечим, за да предотвратим Трета световна война."

Само PR трик?

Карбалевич смята, че срещата между Лукашенко и Путин е PR трик. "Това е по-скоро информационна атака и шантаж. Това не е толкова реална заплаха, тъй като наемниците на Вагнер са все още далеч от полската граница. Според западното разузнаване в Беларус има само около 3500 - въпреки че има планове да бъдат прехвърлени до 10 000 там. Но това все пак няма да бъде опасно число."

Карбалевич каза още, че се съмнява в Пригожин и неговите наемници още от днес да изпълняват безразборно заповедите на Путин. Той каза, че бунтът през юни е показал, че групата Вагнер е независима структура, която "се включва в определени авантюри само ако те са изгодни за нея".

За Нижников заплахата за нападение над Полша работи за наемниците на Вагнер само ако не се приложи реално. "Ако днес наемниците на Вагнер внезапно нападнат Полша, нищо няма да остане от тях."

Въпреки това, каза той, ако заплахата се материализира, последствията са непредвидими, тъй като това ще доведе до нападение срещу страна от НАТО. Член 5 от Северноатлантическия договор, който гласи, че въоръжено нападение срещу един или повече членове на НАТО се счита за нападение срещу всички тях, е използван само веднъж в историята на военния съюз, след атаките от 11 септември в Съединените Щати.

"Ако бях Лукашенко, щях да внимавам и да не изпращам наемници на Вагнер в Полша, защото Кремъл веднага ще се отрече от тях", предположи Нижников. "Беларус ще получи отговора. Може да има военна интервенция в Беларус. Не вярвам Лукашенко, четейки от лист хартия и хитро потискайки усмивката си към Путин, сериозно да вярва, че това може да се случи. Но ако се случи, Лукашенко ще бъде първата жертва на това "приключение"."

Наемниците на Вагнер са трудни за контрол

Междувременно Полша привика руския посланик и обвини руските власти във враждебна пропаганда.

"Полша няма намерение да завладява Украйна или Беларус", каза Камил Клисински от Центъра за източни изследвания (OSW) в полската столица Варшава.

Той каза, че Варшава само се готви да се защитава и добави, че е сигурен, че наемниците на Вагнер няма да атакуват контролно-пропускателни пунктове на полско-беларуската граница, защото не разполагат с необходимото тежко въоръжение и оборудване за това. Той се съгласи, че присъствието на наемници представлява известен риск за Полша, но каза, че "на първо място, това са рискове за Лукашенко - и той знае това".

Според Клизински зад заплахата на Лукашенко, че наемниците на Вагнер искат да направят "екскурзия" в Полша, стои искането Путин наистина да направи нещо за бойците.

"Не мисля, че Лукашенко е доволен от тяхното присъствие в Беларус. Лукашенко иска да контролира всичко, особено в областта на сигурността. Но опитните наемници са трудни за контролиране."

Той посочи, че и Лукашенко, и Путин знаят това и със сигурност това е била основната тема на разговора им. "Много е трудно, меко казано, да задържиш наемниците на "Вагнер" с техните възможности, техния специфичен начин на живот. Най-голямото предизвикателство е как Беларус ще се отърве от наемниците на "Вагнер".

Владимир Путин заплаши Полша и Запада

Владимир Путин заплаши Полша и Запада

Русия ще отговори на всяка една агресия срещу Беларус