Европейският съюз и Франция прекратиха финансовата помощ за Нигер, а Съединените щати заплашиха да направят същото, след като тази седмица военни лидери обявиха, че са свалили демократично избрания президент Мохамед Базум.

Това обобщи АФП.

Нигер е една от най-бедните страни в света, която според Световната банка получава близо 2 млрд. долара годишно официална помощ за развитие.

Нигер е и ключов партньор в областта на сигурността на западни държави като Франция, бивша колониална сила, и САЩ, които го използват като база за усилията си за овладяване на ислямисткото въстание в региона Сахел в Западна и Централна Африка.

Нигер е седмият по големина производител на уран в света, като преди това е бил смятан за най-стабилната страна сред няколко нестабилни съседи.

Чуждестранните съюзници на Нигер досега отказваха да признаят новото военно правителство, ръководено от генерал Абдурахаман Тиани, досегашен началник на президентската гвардия, който в петък бе обявен за държавен глава.

Базум не се е чувал от началото на четвъртък, когато беше затворен в президентския дворец, въпреки че Европейският съюз, Франция и други страни твърдят, че все още го признават за легитимен президент.

"В допълнение към незабавното прекратяване на бюджетната подкрепа, всички действия за сътрудничество в областта на сигурността се преустановяват за неопределено време с незабавен ефект", заяви в изявление ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Френското външно министерство заяви, че Франция е спряла с незабавен ефект цялата помощ за развитие и бюджетната подкрепа за Нигер. То настоява за бързо възстановяване на конституционния ред, като начело отново застане избраният президент Базум.

ЕС спира финансовото кранче на Нигер след преврата

ЕС спира финансовото кранче на Нигер след преврата

Съюзът преустановява и сътрудничеството в областта на сигурността

Нигер е ключов партньор на Европейския съюз в подпомагането на ограничаването на потока от нелегални мигранти от Субсахарска Африка. Освен това ЕС разполага с малък брой военнослужещи в Нигер, които участват в мисия за военно обучение.

Според уебсайта на ЕС той е отделил 503 млн. евро (554 млн. долара) от бюджета си за подобряване на управлението, образованието и устойчивия растеж в Нигер за периода 2021-2024 г.

Съединените щати имат две военни бази в Нигер с около 1100 войници, а също така предоставят стотици милиони долари на страната като помощ за сигурност и развитие.

"Много значителната помощ, която оказваме на хората в Нигер, очевидно е застрашена", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Според него подкрепата на САЩ зависи от продължаването на демократичното управление.

САЩ се обяви в подкрепа на сваления президент на Нигер

САЩ се обяви в подкрепа на сваления президент на Нигер

Антъни Блинкън уверява, че САЩ ще работи за възстановяването на демокрацията в страна

Организацията на обединените нации заяви, че превратът не е повлиял на доставките на хуманитарна помощ.

Не е ясно каква е подкрепата на военната хунта сред населението на Нигер. В сряда някои хора излязоха в подкрепа на Базум, но на следващия ден по улиците излязоха и поддръжници на преврата.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) ще проведе извънредна среща на върха в Нигерия в неделя, за да обсъди ситуацията.

Франция отхвърли пуча в Нигер и неговите лидери

Франция отхвърли пуча в Нигер и неговите лидери

Все още за Париж законен президент е Мохамед Базум

След извънредна среща в петък Африканският съюз излезе с изявление, в което поиска от военните да се върнат в казармите си и да възстановят конституционния ред в рамките на 15 дни. В него не се посочва какво ще се случи след това.