Ако Осама бин Ладен се изживява като звезда, то тези дни в скривалището си той би трябвало да получи депресия. Отдавна фотографиите на лидера на терористичната организация "Ал Кайда" не се появяват по вечерните новини. Талибаните вече не се нуждаят от Бин Ладен като водеща фигура. А той е само на 50 години.

За шест години САЩ не успяха да унищожат "Ал Кайда". Нейният лидер Осама бин Ладен може би е жив, макар че последният видеозапис с него е от 2004 г., а през 2006 г. се появиха няколко аудиозаписа на Бин Ладен, от които специалистите с увереност идентифицираха неговия глас.

Може да се предположи, че никой не е заинтересован да твърди, че Бин Ладен е мъртъв, пише "Кориере дела сера". За участниците в джихада е достатъчно да вярват, че той е с тях. Него го няма, но като че го има.

През 2006 г. се появиха различни съобщения за смъртта на лидера на световния тероризъм. През септември френските спецслужби, позовавайки се на колегите си от Саудитска Арабия, заявиха, че Бин Ладен е умрял от тиф в края на август.

По други данни той бил умрял още през април миналата година. В САЩ обаче смятат, че той е жив и се укрива в Пакистан, където сформира нови лагери за обучение на бунтовници от "Ал Кайда" и подготвя пролетно настъпление.

Той е вдъхновителят на движението, но не е лидер на организацията. Неговите изказвания му осигуриха политическо и духовно безсмъртие. Достатъчно е да се чуят разшифровките на преговорите между екстремистите в Европа или Близкия изток.

САЩ смятат, че Бин Ладен се укрива в планинските райони по афганистанско-пакистанската граница, където живеят племената пущуни и белуджи. Първоначално ЦРУ подсили подразделението Alec Station, което ръководеше операциите по издирването на Бин Ладен.

След това обаче подразделението беше закрито, а задачата за определяне на местонахождението и залавянето на Бин Ладен беше прехвърлена на армията. Задачата обаче в местните условия е практически неизпълнима: планински върхове, клисури, трудно проходими зони, липса на внедрени информатори.

Многото техника - безпилотни самолети, спътници, съвършени устройства за прехващане, не уловиха никаква значима информация, взимайки под внимание, че лидерът на "Ал Кайда" се е отказал от спътникови връзки или се доверява само на свои предани хора.