Египет поръча пшеница близо 20 пъти над обичайния си размер заради опасения за криза в доставките. Тези опасения се основават на доклад, даден на президента Абдел Фатах ал-Сиси от разузнаването. Това съобщиха трима източници от сигурността и правителството, предаде "Ройтерс".

Египет, един от най-големите вносители на пшеница в света, разчита на зърното за производството на субсидиран хляб за десетки милиони египтяни. Предишните правителства поддържаха цената на пшеницата стабилна в продължение на десетилетия, за да избегнат обществено недоволство, но през юни правителството на Сиси повиши цената с 300%.

Ролята на Сиси в поръчката, стартиран по-рано този месец, за 3,8 милиона метрични тона пшеница, от които бяха достави само 7%, не беше докладвана по-рано.

Страната претърпя няколко финансови сътресения през последните години, включително от нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., което прекъсна веригите за доставки и доведе до покачване на световните цени на пшеницата до връх от над 500 долара за метричен тон.

Тъй като цените на пшеницата се търгуват днес на почти четиригодишно дъно от около 200 долара за тон поради изобилието на световното предлагане, Сиси и неговото правителство са се опитали да блокират евтиния внос, казаха източниците. Според тях Сиси е взел решението заедно с премиера Мостафа Мадбул и новоназначения министър на доставките Шериф Фарук. Личното участие на Сиси е много необичайно, тъй като решенията за търговете обикновено се вземат от министерството на доставките.

Размерът на търга също беше необичаен. Търсените от Египет 3,8 милиона тона на стойност около 850 милиона долара се сравняват с по-редовния размер от около 200 000 тона и представляват повече от половината от годишния му внос на пшеница.

Египетският президент е взел решението след редовен тримесечен доклад от страна на разузнавателните служби през юли, който подчертал рисковете от ескалиране на напрежението в Близкия изток и в страни износителки като Русия и Украйна, посочват още източниците.

Русия е най-големият източник на пшеница за Египет, но Украйна също е важен доставчик.

Според Хосам Ел Гарахи, заместник-председател на Генералният орган за доставки на стоки, търгът е опит на правителството на Сиси да се възползва от ниските цени, постигнати на предишния търг през юли.

Сиси се опитва да преодолее една от най-големите икономически кризи, откакто дойде на власт преди десетилетие. През последните две години северноафриканската държава се бори с остър недостиг на чуждестранна валута, растящ дълг, рекордно висока инфлация и спирания на тока, които доведоха до нарастващо разочарование сред египтяните.

По-рано тази година страната трябваше да разчита на подкрепата на приятелски страни от Персийския залив, както и на финансов пакет от 8 милиарда долара от Международния валутен фонд, за да облекчи финансовите си проблеми.

Търгът за пшеница обаче се оказа твърде амбициозен, тъй като Египет купи само 7% от целевите си обеми. Продавачите поискаха високи цени на пшеницата, тъй като Египет поиска голямо забавяне на плащането до девет месеца.

Генералният орган за доставки на стоки също е започнал разговори с доставчици като Русия, като се опитва да разбере дали може да постигне по-добри цени и условия извън традиционните търгове, коментираха търговци пред "Ройтерс".

"Египет в момента се опитва по всички начини да заключи по-евтини цени, независимо дали става дума чрез търг, директни сделки или добавяне на нов произход за внос", посочва Хешам Солиман, базиран в Кайро търговец на зърно.

Този ​​конкретен търг обаче разкри необходимото количество пшеница на Египет и доставчиците се възползваха от това, както видяхме с цените, допълни още той.

Премиерът Мадбу каза, че стратегическите запаси от пшеница вече са достатъчни за повече от шест месеца потребление, но страната може да извлече повече от пазара, когато цените са ниски.

Египет загърбва Русия и се преориентира към българската пшеница

Египет загърбва Русия и се преориентира към българската пшеница

Африканската страна ще се снабди с близо половин милион тона пшеница от България и Франция