Затворническите власти в Египет са обесили петима затворници, които са били осъдени на смърт, четирима от тях заради атентат, при който са загинали военни кадети, съобщава "Франс прес".

Екзекуциите са извършени дни след умъртвяването на 15 затворници, осъдени за нападение срещу полицията и военните в най-голямата масова екзекуция в Египет от много години насам.

Египет екзекутира 15 екстремисти заради нападения в Синай

Египет екзекутира 15 екстремисти заради нападения в Синай

Изпълненията на присъдите са извършени в два затвора в северната част на страната

Четирима от екзекутираните днес са били осъдени на смърт от военен съд заради атентата през 2015 г. на стадион, северно от столицата Кайро, при който загинаха трима военни кадети.

Петият е бил осъден на смърт заради криминален случай, уточняват източници, без да дават повече подробности.

Другите четирима са били обвинени, че имат връзки с радикалното ислямистко движение "Мюсюлманско братство" на бившия президент Мохамед Морси, когото армията свали от власт през 2013 г. след протестите срещу едногодишното му пребиваване във властта.

Експрезидентът на Египет Мохамед Морси осъден на 3 г. затвор за обида на съда

Експрезидентът на Египет Мохамед Морси осъден на 3 г. затвор за обида на съда

Морси излежава две присъди по 20 и 25 г. затвор

На 26 декември затворническите власти обесиха 15 затворници, осъдени на смърт от военен съд заради атаки срещу полицията и военните на Синайския полуостров.

Атаките на екстремистите на неспокойния полуостров избиха стотици полицаи и войници след свалянето на Морси.

Съдилищата осъдиха стотици ислямисти на смърт оттогава насам, въпреки че повечето от тях са обжалвали решенията и са спечелили провеждането на повторни съдебни процеси.