Правителството в Египет взе решение за отмяна на извънредното положение в страната, което бе въведено през 1981 година след убийството на президента на страната Ануар Садат, съобщава РИА Новости.

По мнението на експертите приемането на подобно решение е революционна стъпка в съвременната история на Египет, имайки предвид, че това става преди парламентарните избори през 2010 г. и президентските през 2011 г.

Според проекта извънредното положение като цяло ще бъде отменено, но влиянието му в следващите 2 години ще се съхрани в борбата срещу тероризма и организираната престъпност и най-вече в борбата срещу трафика на наркотици.

Предвижда се до 2 години да бъде разработен и приет закон за борба с тероризма.

Планира се и намаляване на правомощията на специалните служби в страната по отношение на намесата им в личния живот на гражданите и обществото като цяло.

Извънредното положение в Египет бе въведено, след като през октомври 1981 г. ислямски екстремисти убиха президента Ануар Садат по време на  военен парад в Кайро.

Преди президентските избори през 2005 г. Хосни Мубарак обеща на гласоподавателите, че ще отмени извънредното положение. Това обаче бе възпрепятствано от липсата на закон за борбата с тероризма.

През 2006 и 2008 г. Народното събрание, болшинството от което се състои от депутати от управляващата Народна партия на Египет, удължи извънредното положение за 2 години .

Въпреки това, опозиционните партии, по-специално забраненото в страната движение "Братя мюсюлмани", както и международни организации, многократно призоваваха египетските власти да отменят режима.

От ООН смятат, че с този режим системно се нарушават на правата на човека.