Египетският държавен инвестиционен фонд финализира генерален план за обновяване на историческия център на Кайро, след като правителствените министерства до голяма степен се преместиха в нова столица на изток, предава "Ройтерс".

Районът, моделиран по модела на Париж през 1860-те години, е изпълнен с елегантни, но рушащи се сгради, построени през седем десетилетия. Много от тях са национализирани през 50-те и 60-те години на миналия век и са оставени в окаяно състояние.

Суверенният фонд вече пое контрола върху три първокласни имота в центъра на Кайро и получи собственост върху 11 бивши сгради на министерства в указ, публикуван тази седмица в официалния вестник.

Той също така наблюдава портфолиото от недвижими имоти на Misr Insurance Holding, което включва близо сто сгради, повечето построени преди Втората световна война.

Планът включва правителствения квартал в южния край на центъра и включва планове за трафик, проучвания на района и планове за промяна на предназначението на някои сгради, каза главният изпълнителен директор на фонда Айман Солиман пред Ройтерс.

Фондът ще привлече частни компании, които да притежават и финансират голяма част от имотите.

За изготвянето му помагат Европейската банка за възстановяване и развитие и двама международни съветници.

Голяма част от правителството се прехвърли през последните месеци в министерства и служби в нова столица, която се изгражда на 45 км източно от Кайро.

Фондът очаква да поеме много бивши правителствени сгради, за да ги продаде, управлява от името на правителството или да ги прехвърли на частни предприемачи в замяна на миноритарен дял от собствеността в проектите.

"Някои от сградите вече са евакуирани, но има план за мобилизация за преместване в концентрирани места за всеки, който остава и не се мести в новата столица", каза Солиман.

Предвижда се запазване на архитектурните стилове чрез разрешителна система, пешеходни зони и създаване на гаражи на мястото на по-грозните сгради.

Работата на място ще започне "вероятно през първата половина на тази година", каза Солиман.

„Масови жертви“ след израелски удар по център за обучение на ООН

„Масови жертви“ след израелски удар по център за обучение на ООН

Израелските военни казаха, че районът е значителна база на бойци на "Хамас"