Египет се оттегли от опитите на САЩ да изградят "Арабско НАТО" с основни арабски съюзници. Това са разкрили четирима източници, запознати с решението, което е удар по стратегията на администрацията на американския президент Доналд Тръмп за сдържане на Иран, отбелязва "Ройтерс".

Египет е съобщил решението си на САЩ и други участници в предложения Близкоизточен алианс за сигурност (MESA) преди среща, която се е провела в неделя в саудитската столица Рияд, уточнил един от източниците.

САЩ напредват със създаването на "Арабско НАТО" против Иран

САЩ напредват със създаването на "Арабско НАТО" против Иран

"Стратегически алианс в Близкия изток"

Кайро не е изпратил делегация на срещата, последната среща, която се проведе, за да подпомогне опитите на САЩ да обвържат своите сунитски арабски съюзници в пакт за сигурност, политика и икономика за противодействие на шиитски Иран.

Египет се е оттеглил, защото се съмнявал в сериозността на инициативата, все още не е бил видял изложен официален план, както и поради опасността планът да засили напрежението с Иран, уточнил арабски източник, който, както и останалите, е говорил с условието да остане анонимен.

Несигурността за това дали Тръмп ще спечели втори мандат през следващата година и дали неговият наследник може да изостави инициативата, също е допринесло за решението на Египет, допълнил арабският източник.

"Това не се развива добре", коментирал саудитски източник за инициативата за "Арабско НАТО".

Египет домакинства военни учения, които могат да прераснат в „Арабско НАТО”

Египет домакинства военни учения, които могат да прераснат в „Арабско НАТО”

Инициатива може да доведе до регионален военен пакт

Инициативата, която Саудитска Арабия предложи за първи път през 2017 г., също така цели ограничаване на нарастващото влияние на Русия и Китай в региона, стана ясно от класифициран документ на Белия дом, видян от "Ройтерс" през миналата година.

В допълнение към САЩ и Саудитска Арабия, участниците в "Арабското НАТО" включват ОАЕ, Кувейт, Бахрейн, Катар, Оман и Йордания.

Два дни след срещата в Рияд, египетският президент Абдел Фатах ал Сиси посети Вашингтон за разговори с Тръмп. Преди срещата Тръмп заяви, че ще разговарят по въпросите на сигурността, но не е ясно дали са обсъждали въпроса за "Арабско НАТО".