Въоръжените сили и наблюдатели от осем арабски държави се събират в Египет за военни учения, които започват в събота, обявиха египетските военни, цитирани от "Ройтерс".

Според осведомителната агенция тази инициатива може да доведе до регионален военен пакт за сдържане влиянието на Иран.

САЩ напредват със създаването на "Арабско НАТО" против Иран

САЩ напредват със създаването на "Арабско НАТО" против Иран

"Стратегически алианс в Близкия изток"

Администрацията на САЩ Доналд Тръмп тихо се опитва да съюзи държавите от Персийския залив с Египет и Йордания срещу шиитски Иран. Представители на Белия дом нарекоха това "Арабско НАТО" на сунитски мюсюлмани.

Саудитска Арабия и Иран водят прокси война в Йемен, където водена от Рияд коалиция подкрепя международно признатото правителство, а Техеран поддържа бунтовниците хуси.

В съобщение във "Фейсбук" говорител на египетските въоръжени сили заяви, че специални сили от ВВС, ВМФ и Сухопътната армия на Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн и Йордания започнаха да пристигат в Египет за ученията "The Shield of the Arabs 1", които ще се състоят от 3 до 16 ноември.

Наблюдатели от Ливан и Мароко ще наблюдават маневрите, добави говорителят. Според представителя на египетската армия ученията са част от усилията на Кайро да укрепи военното сътрудничество с други арабски държави, но отказа да спекулира дали може да се развие до военен съюз.

Катар, която е в конфликт със Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет, и Оман не участват в игрите.

През юли Белият дом потвърди, че от няколко месеца работи върху концепцията за сформиране на съюз с регионални партньори.

Американски източник заяви, че саудитски представители са повдигнали идеята за военен съюз преди Доналд Тръмп да посети кралството през миналата година, когато обяви, че САЩ и Саудитска Арабия сключват голям оръжеен договор, но предложението за алианс остана на заден план.