Египет днес открива Новия Суецки канал, с който страната се надява да стимулира икономиката и да утвърди международното си присъствие, съобщава „Фрас прес".

На церемонията ще присъстват египетското ръководство и чуждестранни лидери, включително френският президент Франсоа Оланд.

Проектът беше иницииран от президента Абдел Фатах ал Сиси през август 2014 година. Сиси обеща да укрепи сигурността и да възроди икономиката на Египет.

Новият 72-километров воден канал, изграден за по-малко от година за около 9 милиарда долара, в някои участъци се препокрива с изградения през XIX век канал, който свързва Червено море със Средиземно море. Обаче новият проект ще съкрати периода за изчакване на плавателните съдове от 18 на 11 часа.

До 2023 година броят на корабите, използващи канала, ще се увеличи до 97 на ден от сегашните 49, обявиха от властите, контролиращи Суецкия канал. Новият канал ще позволи двупосочно разминаване на корабите, а също така по-големи плавателни съдове.

Новият канал изпраща послание до вътрешните и чуждестранни инвеститори, че правителството е способно да създаде нещо при установен срок, каза пред „Франс прес" Амр Адли от Центъра "Карнеги" за Близкия изток.

От свалянето на бившия президент Мохамед Морси новият режим е ангажиран да докаже своята легитимност в и извън Египет, добави той. Според него способността да бъде изграден такъв икономически проект е част от утвърждаване на тази легитимност.

По първоначални изчисления каналът трябваше да бъде направен за три години.

Официални представители разкриха, че цялото финансиране на проекта е събрано за шест дни чрез продажба на инвеститорски сертификати на вътрешни инвеститори.

37 километра от новия канал са прокопани, а 35 километра са на базата на разширяване на съществуващия канал.

Церемонията по откриването на канала ще се проведе в пристанищния град Исмаилия. Около 10 хиляди полицаи са мобилизирани заради събитието, което ще включва провеждане на морски парад. Купените през последните седмици бойни самолети от Париж и Вашингтон също ще бъдат показани.

Банери като „Новият Суецки канал: От Египет до света" са поставени на летището в Кайро, а стотици египетски знамена са разположени по улиците на страната.

Властите се надяват новият канал да удвои приходите от експлоатирането му от 5,3 милиарда долара от края на 2015 година до 13,2 милиарда долара до 2023 година. Също така се очаква около милион работни места да бъдат открити през следващите 15 години.

Суецкият канал е изграден преди 146 години - 1869 година. През него преминава 7% от глобалната търговия. Той значително съкращава връзката между Азия и Европа.