Напрежението в Кайро най-накрая започна да намалява

На площад Тахрир по-рано днес тълпа от поддръжници на египетския лидер Хосни Мубарак се сблъска с протестиращи, които настояват за промяна на режима, предаде СиЕнЕн.

Сблъсъците възникнаха, след като поддръжници на президента Мубарак нахлуха на площада - епицентър на събитията в Египет.

Те успяха да преодолеят барикадите, делящи ги от антиправителствените демонстранти, които са по улиците на Кайро девети ден. В момента опозиционните активисти са практически под обсада и се опасяват, че през нощта може да станат жертва на истинска "кървава баня".

Малко след като се стъмни, поддръжниците на Мубарак започнаха да хвърлят коктейли "Молотов" по опоцизионните демонстранти.

Журналистите – „между чука и наковалнята” в Кайро
още...

Кръв се стичаше по лицата на някои от протестиращите. По последни данни, над 500 души са пострадали при сблъсъците на пл. "Тахрир" само в рамките на днешния ден.

Други демонстранти се изкачиха върху танковете на армията, развявайки флагове и скандирайки силно.

Мирният митинг  ескалира в грозна сцена, обобщава СиЕнЕн. Танковете на египетската армия се изтеглиха от площад Тахрир.

Един човек е убит, най малко 500 са ранени.

Сълзотворен газ е бил използван срещу представители на двете противоположни групи демонстранти. Демонстрантите са използвали камъни и прътове при сблъсъците.

Според съобщение от опозицията, бореща се за свалянето на режима на президента Хосни Мубарак, демонстрантите са атакувани от полицаи, облечени в цивилни дрехи.

Същевременно вътрешният министър на Египет отрече тази информация по държавната телевизия.

Ал Джазира съобщи, че стотици антиправителствени демонстранти, много от които жени и деца, са избягали от площада.

Отново, според кореспондент на Ал Джазира, мъже на коне и камили са се сблъскали с тълпата.

Подобна е ситуацията и във втория по големина град в Египет Александрия. Там също имаше сблъсъци между противници и поддръжници на президента Мубарак. Според последната информация на СиЕнЕн, по-голямата част от правителствените демонстранти са се разотишли от центъра на града.

Опозиционният лидер Мохамед Ел Барадей обвини египетското правителство за "страхливите тактики", които използва.

Изявлението му дойде след сблъсъците в Кайро между опоненти и поддръжници на Мубарак.

"Аз съм изключително притеснен, имам предвид ето още един симптом или индикатор, че криминалният режим си служи с криминални действия", заяви Ел Барадей пред радио БиБиСи, след като бе помолен да коментира сблъсъците.

"Моите опасения са, че събитията ще прераснат в кървава баня", допълни той, като нарече привържениците на Мубарак "сбирщина главорези".

Припомняме, президентът на САЩ Барак Обама подтикна египетския президент Хосни Мубарак по-бързо да се откаже от властта и да даде ясен знак на света, че лидерският преход „трябва да започне сега".

Президентът Обама говори в Белия дом, малко след като Мубарак обяви, че няма да се кандидатира отново на изборите през септември. Египетският президент обаче заяви, че ще остане на поста си дотогава.

Междувременно шефът на Арабската лига Амр Муса намекна, че обмисля да се кандидатира за президент на Египет.