Европейската комисия поиска от Италия да представи проектобюджет за 2019 година, който да отговаря на нормите на ЕС, предаде Дойче веле.
Новината беше огласена от еврокомисаря по икономиката Пиер Московиси на среща с министрите на финансите от еврозоната.

По думите му е погрешно да се предполага, че Брюксел ще сключи компромисна сделка с Рим, за да преодолее конфликта с италианското правителство.

Юнкер: Еврозоната ще се разбунтува, ако бюджетът на Италия бъде одобрен

Юнкер: Еврозоната ще се разбунтува, ако бюджетът на Италия бъде одобрен

Юнкер предупреди, че спорното предложение за бюджета може да означава "край на еврото"

"Не, това не се обсъжда, не водим преговори. Правилата са си правила и трябва да се уважават." - подчерта Московиси.

Припомняме, правителството на Матео Салвини е заложило бюджетен дефицит в размер на 2.4 процента от брутния вътрешен продукт за идната година. Само така управляващата коалиция може да финансира предизборните си обещания. Според правилата на ЕС обаче дефицитът не може да надхвърля 2 процента.

ЕС даде срок до 13 ноември на италианските власти, за да представят коригиран вариант на бюджета. В противен случай може да последват санкции с високи глоби.

ЕС с процедура срещу Италия, водеща до санкции

ЕС с процедура срещу Италия, водеща до санкции

Отклонението в проектобюджета на Италия е "безпрецедентно"

Брюксел отказва да направи отстъпки, тъй като политиката на новото италианско правителство, което се отказа от финансовата дисциплина, застрашава финансовата стабилност на Еврозоната и ЕС като цяло. Държавната задлъжнялост на Италия вече възлиза на 2.3 трилиона евро, което е 130 процента от брутния продукт на страната. Това я превръща във втория най-голям длъжник в общността след Гърция.