Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че еврозоната ще се "разбунтува", ако ЕС одобри бюджета на Италия за 2019 г., съобщават световни агенции.

Преди няколко дни Юнкер предупреди, че спорното предложение за бюджета може да означава "край на еврото".

ЕК ще отхвърли бюджетния план на Италия

ЕК ще отхвърли бюджетния план на Италия

Италия обяви, че дефицитът ще достигне 2,4 на сто от БВП

"Ако Италия иска специално отношение, това би означавало край на еврото. Вие трябва да бъдете много стриктни", подчерта Юнкер по-рано този месец.

В понеделник италианското правителство договори бюджета, който предвижда намаляване на възрастта за пенсиониране и увеличаване на дефицита на страната.

Ако приемем отклоняване от правилата на ЕС, други държави ще ни засипят с критики и обиди и ще ни обвиняват, че сме били твърде гъвкави с Италия, отбеляза Юнкер пред италиански журналисти в Брюксел.

Правителството на Италия е евроскептично и ксенофобско, заклейми еврокомисар

Правителството на Италия е евроскептично и ксенофобско, заклейми еврокомисар

Италианците също решително избраха евроскептично и ксенофобско правителство

Италия планира да увеличи бюджетния дефицит с 2,4 на сто. За сравнение предишното лявоцентристко правителство предвиждаше дефицит от 0,8 на сто. Според предадения на Брюксел проектобюджет икономическият растеж ще се увеличи до 1,5 на сто от 1,2% през тази година. Безработицата ще падне до 9,8 на сто от 10,6%, което ако се потвърди, за първи път от 2012 г. ще бъде под 10%.

Премиерът на Италия категоричен: Няма да се откажем от еврото

Премиерът на Италия категоричен: Няма да се откажем от еврото

"Ние не можем да се откажем от него"

За 2020 г. се предвижда бюджетният дефицит да е 2,1 на сто, а през 2021 г. - 1,8 на сто. Дългът ще падне до 128,1 на сто от БВП през 2020 г. от 130% през 2019 г. и 130,9% през тази година.

Законопроектът също позволява италианците със стаж от 38 г. да се пенсионират през следващата година, ако са достигнали 62-годишна възраст.