В Европейската комисия не са постъпвали официални протести от страна на Либия във връзка с помилването на медиците, съобщиха от кабинета на комисар Бенита Фереро Валднер, която участваше в преговорите, информира БНР.

От комисията добавиха, че нямат никакви официални данни за намерения на Либия да прекрати дипломатическите си отношения с България или да призове Арабската лига да замрази финансовите и икономическите контакти с нашата страна.

От комисията отказват какъвто и да било коментар на публикациите в този смисъл.

По-рано днес стана ясно, че Либия е призовала Арабската лига да свика извънредно заседание на арабските министри на външните работи, за да вземе единно официално решение за скъсване на дипломатическите отношения с България и замразяване на финансовите и икономическите отношения с нея. 

Експерти коментират обаче, че Либия едва ли може да получи съгласието на Арабската лига за подобни действия, защото там членуват и държави, които помогнаха за постигането на споразумението като Катар.

Мeждувременно стана ясно, че либийските власти ще дадат утре пресконференция в Триполи по повод освобождаването на шестимата български медици.

Пресконференцията ще започне около 11.00 часа местно време (12.00 часа българско).

На нея ще присъстват либийският премиер Ал Багдади Али ал Махмуди, либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам, както и други либийски представители.

Пред представители на медиите те ще обявят какви са били обстоятелствата около освобождаването на шестимата българи.