Европейската комисия предостави насоки на държавите членки относно провеждането и координацията на фискалната политика с оглед на предизвикателствата, пред които са изправени публичните финанси и икономиката, съобщават от ЕК.

Фискалните политики следва да са насочени главно към осигуряването на средносрочна устойчивост на обслужването на дълга, както и към насърчаването на устойчив и приобщаващ растеж във всички държави членки на ЕС.

Общата клауза за дерогация от Пакта за стабилност и растеж, която предвижда временно отклонение от бюджетните изисквания, които обикновено се прилагат в случай на сериозен икономически спад, ще бъде деактивирана в края на 2023 г.

ЕК има готовност да предложи специфични за всяка държава препоръки относно фискалната политика за 2024 г., които включват количествено изискване, както и качествени насоки относно инвестиционните и енергийните мерки. Тези препоръки ще бъдат в съответствие с критериите, предложени в насоките на Комисията, като същевременно ще останат в съответствие с действащото законодателство съгласно Пакта за стабилност и растеж.

Държавите членки се приканват да определят в своите програми за стабилност и конвергенция фискални цели, които отговарят на критериите за фискална корекция, определени в насоките за реформи на ЕК. Комисията препоръчва на страните членки провеждането на фискални политики, които да гарантират, че съотношението на държавния дълг към БВП намалява или остава на разумно равнище и че бюджетният дефицит е под референтната стойност от 3 % от БВП в средносрочен план.

Също така фискалните политики трябва да са количествени и диференцирани въз основа на предизвикателствата, свързани с държавния дълг на държавите членки, както и формулирани въз основа на нетните първични разходи.

Като се има предвид продължаващата висока несигурност по отношение на макроикономическите и бюджетните перспективи на този етап, Комисията счита, че през тази пролет не следва да се взема решение дали по отношение на държавите членки да бъде открита процедура при прекомерен дефицит. В същото време ЕК ще предложи на Съвета да започне такива процедури, основани на размера на дефицита, през пролетта на 2024 г. въз основа на данните за резултатите за 2023 г. в съответствие с действащите правни разпоредби.

Държавите членки следва да вземат предвид това при изпълнението на своите бюджети за 2023 г. и при изготвянето на своите програми за стабилност и конвергенция тази пролет, както и на проектите на бюджетни планове за 2024 г. тази есен.