Европейската комисия съобщи, че е получила писмо от румънския премиер, което е свързано с притесненията на комисията от миналата седмица за независимостта на румънската съдебна система и правомощията на Конституционния съд.

Говорителят на комисията Пиа Аренкилде-Хансен потвърди, че писмото е получено в понеделник и се отнася до всички 11 опасения, повдигнати от шефа на комисията Жозе Мануел Барозу по време на срещата с премиера на Румъния Виктор Понта в четвъртък.

След срещата Понта се съгласи да предаде „спешно" ангажиментите в писмена форма, за да отговори на загрижеността на Брюксел.

Комисията приветства бързите действия, предприети от румънските власти. Утре се очаква да бъде представен доклад на ЕК за Румъния, оценяващ прогреса в правораздавателната система, срещу организираната престъпност и корупцията от 2007 година насам.

Румънското правителство на Виктор Понта пое властта през май. То получи редица критики заради серията от промени и отстраняването на румънския президент Траян Бъсеску.

Миналата седмица Барозу предупреди Румъния да възстанови правомощията на Конституционния съд и напълно да се уважи независимостта на съдебната система.

Междувременно Понта заяви, че продължаването на мониторинга над румънската правосъдна система от страна на Европейската комисия би било добре дошло, цитиран от БТА.

Премиерът подчерта още, че "доверието на румънците в правосъдието не е на задоволително ниво".