Европейската комисия (ЕК) предложи на Италия повече средства, за да помогне за контрола на миграцията през Средиземно море от Либия наред с набор от предложения, отговаряйки на оплаквания от Рим, че Европа не му помага, съобщава "Ройтерс".

Планът, който беше одобрен на седмичното заседание на европейските комисари, ще бъде изпратен за одобрение от министрите на вътрешните работи на страните членки, които се срещат в четвъртък в естонската столица Талин, където италианските власти искат останалите 27 правителства от ЕС да сторят повече, за да им помогнат да се справят с хилядите хора, пристигащи всяка седмица на италианските брегове. Повече от 85 хил. души са пристигнали само от началото на годината.

Франция, Германия и ЕК обещаха повече помощ на Италия за мигрантите

Франция, Германия и ЕК обещаха повече помощ на Италия за мигрантите

Но те не откликнаха директно на призова на Рим

Планът на ЕК призовава за укрепване на бреговите спасителни служби в Либия - нещо, което европейците се надяват, че може да ограничи броя на хората, които биват спасявани близо до бреговете на северноафриканската страна от международни хуманитарни организации.

Европейски правителства изразяват опасения, че подобни организации може да насърчават хората да се отправят към морето в примитивни плавателни съдове, защото онези, които биват спасени, са откарвани в Италия.

Въпреки критиките заради злоупотреби на служители на бреговата охрана, наети от нестабилното правителство на Либия, европейските власти твърдят, че по-добри местни спасителни служби биха довели до връщането на повече мигранти в Либия.

"Фокусът на нашите усилия трябва да бъде върху солидарността - с тези, които бягат от война и преследване и с нашите страни членки, които са изложени на най-голям натиск", се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Същевременно ние трябва да действаме, в подкрепа на Либия, да се борим с трафикантите на хора и да подобрим граничния контрол, за да намалим броя на хората, които предприемат опасни пътувания до Европа", допълва Юнкер.

ЕК е готова да предостави на Италия допълнителни 35 млн. евро, за да помогне за управлението на нелегалната миграция и поднови готовността си да мобилизира различни агенции на ЕС, за да помогне на италианците. Уточнява се, че проект с Италия, финансиран с 46 млн. евро, ще подобри способността на Либия да изпълни обещанията да помогне за ограничаване на трафика на мигранти.