Европейската комисия проучва извънредните режими, който правителствата на държавите от ЕС са приели за борба с пандемията с оглед спазването на правните норми на ЕС. Това съобщи в четвъртък заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, по време на онлайн сесия на Европейския парламент.

Основните критики са унгарското правителство и лично до премиера Виктор Орбан, който според депутатите от водещата партия на ЕП, Европейската народна партия и няколко други "всъщност завзе властта под предлог с пандемията".

"Европейската комисия следи отблизо спазването на европейските стандарти на всички извънредни пълномощия и режими, получени от правителствата на държавите от ЕС за борба с пандемията. Ще представим резултатите от тази работа в доклад, който ще бъде публикуван в края на годината", допълва Йоурова.

Тя предостави набор от критерии, които трябва да се спазват в страните от ЕС, така че Брюксел да не смята извънредните правомощия на правителствата за прекомерни.

Първо, продължителността на тези правомощия следва да бъде ясно ограничена. Второ, парламентите на всяка от страните от ЕС следва да могат да прекратят преждевременно разширените правомощия на правителството, ако считат, че изпълнителната власт е злоупотреба. Трето, Юрова наблегна на необходимостта от максимална прозрачност, гаранции за свободата на медиите и недопустимостта на каквито и да било ограничения в тази област. 

Орбан отхвърли покана за дебат в европарламента

Орбан отхвърли покана за дебат в европарламента

Давид Сасоли е поканил Орбан да говори на дебата в Брюксел в четвъртък