За много турци Екрем Имамоглу не е просто кмет на Истанбул - той е и потенциален наследник на президента Ердоган. Според едно допитване, ако президентските избори се проведат сега, той ще изпревари Ердоган, съобщава Дойче веле.

Настроението вече не е толкова еуфорично, колкото бе непосредствено след изборната победа на Екрем Имамоглу. Изгряващата звезда на Републиканската народна партия вече от доста време е затънала в подмолите на уморителната административна работа, която тежи върху плещите на истанбулския кмет. Най-големият проблем на Имамоглу е недостатъчният бюджет на 17-милионния град. Затова той вече е обявил война на прахосването на обществени средства: "Спестихме между 60 и 70 милиона лири, като се отказахме от 1250 ненужни автомобила, взети на лизинг. Освободихме 1400 служители, които бяха назначени набързо в периода между двата избора".

Освен това новият кмет затвори кранчето на многобройните религиозни фондации, близки до президента Ердоган. По тази причина обаче държавните банки вече отказват да кредитират Истанбул, тъй че на Имамоглу му се наложи да търси пари в чужбина. А пари му трябват спешно, за да изпълни едно от предизборните си обещания: да разшири мрежата на градския транспорт. С кредит от "Дойче банк", който възлиза на 110 милиона евро, Имамоглу строи нова линия на метрото. За по-нататъшното разширяване на мрежата на подземната железница той разчита на финансиране от Франция и от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Имамоглу не е безгрешен

В съответствие с дадените от Имамоглу обещания, метрото вече работи денонощно и по уикендите, заседанията на Градския съвет се излъчват онлайн, децата от бедни семейства получават безплатно мляко за закуска в училище, изграждат се нови детски градини. На позиции, запазени досега само за мъже, вече се назначават и жени. Според журналиста Баруш Сойдан, Имамоглу е допуснал до момента само една грешка: "Миналото лято в Истанбул имаше наводнения, а той беше на почивка в Бодрум. И не прекрати веднага ваканцията си, което не направи добро впечатление".

В политиката към бежанците обаче Имамоглу следва колеблив курс. По време на предизборната си кампания той обеща, че ще работи за подобряване на съвместното съжителство между турците и живеещите в Истанбул 800 000 сирийски бежанци, но в същото време се застъпи за завръщането на "гостите" по родните им места. Баруш Сойдан критично отбелязва, че кметът и неговата партия нямат особено добро отношение към бежанците: "Имаме насреща си популист. Той не е социалдемократ в класическия смисъл, а по-скоро гледа да удовлетвори и дясно ориентираните избиратели".

Имамоглу дължи избирането си най-вече на препоръката, която даде в негова подкрепа прокюрдската Народнодемократична партия. Сега обаче мнозина кюрдски избиратели са разочаровани от първите кметски месеци на Имамоглу, който по време на турската офанзива срещу кюрдите в Северна Сирия каза, че се моли за успеха на армията. Самият кмет се опитва да омаловажи това свое изявление: "Турция вече от години има проблем с тероризма по южната си граница. Молитвата ми беше за бързото решаване на този проблем".

Ердоган има от какво да се безпокои

А какво смятат гражданите на Истанбул за новия си кмет? Отговорите "за" и "против" сякаш са в равновесие. 49-годишна Арзу казва: "Още не е направил нищо запомнящо се. Видях все пак по новините, че е разчистил автогарата. Това е добре, защото там се събираха дребни престъпници." Пенсионерът Касим от своя страна отбелязва: "Възлагах много надежди на Имамоглу. През първите му шест месеца не видях кой знае какво, но... трябва да се знае, че районните кметове от управляващата Партия на справедливостта и развитието му пречат в Градския съвет. И непрекъснато му създават спънки." Приятелката на Арзу Неджмие също вярва, че Имамоглу е правилният избор: "Твърдо съм убедена, че той има всички качества да бъде добър кмет. Трябва само да му дадат възможност да работи. Все още е рано за по-конкретна оценка".

За мнозина турци Имамоглу не е просто кмет на най-големия турски град - той е и потенциален наследник на президента Ердоган. Журналистът Баруш Сойдан смята, че Имамоглу не подхранва целенасочено тези очаквания, но не им се и противопоставя: "Не го е казвал никога директно, но неговите избиратели наистина искат в негово лице да видят кандидат за следващите президентски избори. И господин Имамоглу наистина е силен кандидат. Тъй че дейността му просто няма как да не се отрази върху президентските избори през 2023 година".

Не е ясно дали времето работи за или против Имамоглу. Според едно допитване, ако президентските избори се проведат сега, той ще получи 44,5 процента от гласовете, а Ердоган ще остане втори с около 40 на сто.