Бившият министър на вътрешните работи Шарл Паскуа на Франция бе признат за виновен по обвинение в корупция. Той получи една година затвор условно, без да му бъде наложена парична санкция, съобщава БиБиСи.

83-годишният Паскуа бе признат за виновен за съучастие за незаконно присвояване на средства от продажбата на полицейско оборудване за Кувейт, Колумбия, Аржентина и Бразилия.

Някои от плащанията, които са на обща стойност 5,4 милиона евро са били предадени на близки до Паскуа хора, включително за сина му Пиер-Филип, който по-рано бе осъден по делото на една година затвор.

Шарл Паскуа беше министър на вътрешните работи на Франция през 1986-1988 г. и 1993-1995 г.

Той е един от най-добрите политици в близост до бившия френски президент Жак Ширак, който трябва да се яви в съда по обвинения в злоупотреба с обществени фондове, когато той е бил кмет на Париж в началото на 1990 г.

Припомняме, бившият министър е разследван и осъден за други злоупотреби. Най-сериозната присъда на Паскуа е от 2009  г. Тогава той беше осъден на три години затвор и глоба в размер на 100 000 евро за участието му в аферата Анголагейт.

Тя се отнася до продажба на произведено в Източна Европа оръжие на Ангола без официално разрешение от френските власти. Става въпрос за танкове, хеликоптери, муниции и бойни кораби, които са били продадени на режима на Душ Сантуш