Действията на Израел в Газа може да се сравнят с действията на нацистите. Това твърди експерт на ООН, назначен да разследва нарушаването на правата на човека на палестинските територии.

Професор Ричард Фалк допълва, че до този момент Израел е съумявал да избегне напълно заслужените критики за нарушаване на правата на човека.

По думите на Ричард Фалк акциите на Израел по отношение на палестинците са сравними с наказателните акции на нацистите по време на масовия терор и се провеждат против цялото население в сектора Газа.

Фалк посочва, че напълно съзнава, че думите му са провокативни, но желанието му е да пробуди заспалата американска общественост.

„Ако ситуацията се определи като такава, например по отношение на действията на Китай по отношение на Тибет или на суданското правителство по отношение на Дарфур, мисля, че никой не би се стреснал и уплашил от подобно сравнение", коментира Ричард Фалк и допълва, че подобни сравнения не се възприемат само заради историческата чувствителност на еврейския народ.

В близко време Ричард Фалк трябва да започне работа в рамките на Съвета на ООН по правата на човека, пише БиБиСи. Той ще замени настоящия експерт Джон Дугард, който също неведнъж се е изказвал критично за действията на израелската армия и власти, макар и изявленията му да не са били толкова резки.

В момента Израел се стреми да измени мандата на Ричард Флак, тъй като в него влизат също разследвания на действията от страна на палестинците.
Като ответен отговор еврейските власти заплашват, че няма да допуснат новия експерт да работи на територията на Израел.