Русия е основният източник на опасност за европейския регион и сега изгражда своите възможности. Това заяви командирът на многонационалния корпус на НАТО на североизток Юрген-Йоахим фон Сандрарт в интервю за LRT.lt.

Според него, въпреки фокуса върху опитите за унищожаване на Украйна, Русия вече е започнала да възстановява своя военно-икономически потенциал, насочен към противопоставяне на НАТО, преди всичко в региона на Балтийско море.

"Но трябва да бъдем много внимателни какви изводи правим от това. (...) Погрешно е да вярваме, че можете да се защитите от Русия само чрез закупуване на дронове и противовъздушна отбрана. Комбинирани наземни, морски, въздушни, кибер активи и способности (... ) все още са ключови за бойното поле", подчерта той.

Фон Сандрарт отбеляза, че най-добрият начин да се защитят балтийските страни от руска инвазия е да се изпревари Русия в укрепването на военния капацитет на НАТО в региона. Това е единственият начин да предпазите агресора от изкушението да атакува.

Страните от НАТО ще подкрепят Украйна, колкото е необходимо

Страните от НАТО ще подкрепят Украйна, колкото е необходимо

НАТО разработва пътна карта за оперативна съвместимост на Украйна

Както УНИАН писа, германски анализатори прогнозират пълномащабна война между Русия и страните от НАТО, ако Кремъл не претърпи военно поражение в Украйна. Според прогнозата 6-10 години след края на активната фаза на бойните действия в Украйна Русия ще възстанови военния си потенциал и ще атакува балтийските страни или Молдова.

Шефът на полското Бюро за национална сигурност Яцек Севера е още по-песимистично настроен. Той вярва, че страните от източния фланг на НАТО имат само три години, за да се подготвят за руска атака. Той нарече германските прогнози "твърде оптимистични".