Министрите на външните работи на НАТО се споразумяха в сряда да засилят работата с Киев по въпросите на сигурността, опитвайки се да демонстрират продължаваща подкрепа за Украйна въпреки влошаващия се конфликт в Близкия изток, съобщава Би Би Си.

В изявлението си след първото заседание на Съвета НАТО-Украйна съюзниците от Алианса обещаха "да останат непоколебими в ангажимента си за по-нататъшно укрепване на политическата и практическа подкрепа за Украйна".

Те също така заявиха, че "ще продължат да подкрепят Украйна, докато е необходимо".

"Увеличаваме оперативната съвместимост с НАТО", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба преди срещата. "Ние до голяма степен ставаме де факто армията на НАТО по отношение на нашия технически потенциал, принципите на управление на армията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на срещата на съвета призова съюзниците да предприемат по-конкретни стъпки в подкрепа на Украйна. Той предупреди, че Русия е натрупала големи запаси от ракети преди зимата.

Киев: Русия може да натрупа до 900 ракети за атаки срещу Украйна през зимата

Киев: Русия може да натрупа до 900 ракети за атаки срещу Украйна през зимата

Това съобщи говорител на военновъздушните сили на украинските въоръжени сили.

Според него Русия "сега е по-слаба военно, политически и икономически". В същото време той призова да не се подценява Кремъл, като подчерта, че Русия предприема нови атаки срещу енергийната инфраструктура, "опитвайки се да остави Украйна в мрак и студ".

Според Алианса НАТО и Украйна вече работят заедно и вземат решения като равни по широк кръг от въпроси, включително оперативна съвместимост, енергийна сигурност, иновации, киберсигурност и военна устойчивост.

Страните от НАТО ще работят, за да "подпомогнат възстановяването на сектора за сигурност и отбрана на Украйна и да подкрепят дългосрочното възпиране и отбрана на Украйна". "Като част от тези усилия ние разработваме пътна карта за прехода на Украйна към пълна оперативна съвместимост с НАТО", се казва в изявлението.

Кулеба от Брюксел: Чухме "не" на всякакви намеци за умора от войната

Кулеба от Брюксел: Чухме "не" на всякакви намеци за умора от войната

Това заяви Дмитро Кулеба след заседание на Съвета Украйна-НАТО на ниво външни министри