Украинският кмет на окупирания град в Запорожка област Мелитопол Иван Фьодоров съобщи чрез канала си в "Телеграм" за взривове в района на петролна база в района на Новобогдановка, пише "Украинская правда".

По-късно украинската агенция УНИАН съобщи, че след удара по старата нефтобаза край Мелитопол има "стотици ранени руски войници", като пострадалите били толкова много, че са извозвани с камиони до болниците в Мелитопол. Старата петролна база отдавна не се използва по предназначение и в нея няма петролни продукти. Тя била превърната в база, където са разквартирувани руски военни и е складирана военна теника, пиш УНИАН. Тази информация нама как да бъде потвърдена в условията на военни действия.

Автомобил е взривен и в окупирания град Енергодар в Запорожка област. По информация на Владимир Рогов от сдружението "Заедно с Русия" е загинал най-малко един човек. Силата на взрива е била толкова голяма, че са счупени  стъклата до последния етаж на девететажна сграда и е унищожен най-малко още един автомобил, съседен на взривения. Според ТАСС загиналият при взрива е служител на полицията в града.

Противопожарната служба е отцепила района, а сапьори проверяват района за други взривни устройства или невзривени експлозиви, съобщава Рогов в своя канал в "Телеграм".

Припомняме, че в района действа активно украинско партизанско движение, въпреки че градът е административен център на окупационната администрация на Запорожка област.

Украинските военни атакуваха железопътния мост през река Молочная в село Светлодолинское, Запорожка област, убивайки петима души и ранявайки четирима, каза на 29 януари Владимир Рогов, говорител на регионалната окупационна администрация, назначена от Русия.

Експлозии са чути и в Мариупол в района на търговски център "Порт Сити", където според "Телеграм" канала на украинските власти на Мариупол са базирани руски сили.

В нощта на 1 срещу 2 февруари руските сили са разположили до 20 танка в селата близо до Мариупол. Руските военнослужещи твърдят, че имат заповед да превземат Угледар и Запорожие през февруари.

"Снощи окупаторите доставиха до 20 танка в селата северно от Мариупол. Руските окупатори се настаниха около село Николске и в района по посока на Волноваха. Те открито казват на местните жители (особено след почерпка с водка), че са получили заповед за превземане на Угледар и Запорожие през февруари", написа в Telegram Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол, цитиран от "Укринформ".

Както се съобщава, руските сили превръщат Мариупол и околните села във военен логистичен център на руската армия.