• Посланикът на САЩ в Атина: Това е сериозно нападение

Експлозия разтърси американското посолство в Атина тази сутрин, съобщава CNN. Няма данни за пострадали.

Гръцкият министър на обществения ред Вирон Полидорас обяви, че отговорност за нападението е поела ултралявата гръцка групировка Революционна борба.
В момента обаче достоверността на информацията се проверява, тъй като според някои наблюдатели атаката носи почерка на радикалната групировка 17 Ноември.

Посолството е отцепено.

Според едни информации е била изстреляна ракета от стара жилищна сграда, намираща се от задната страна на посолството, а според други - стрелбата е идвала от минаваща наблизо кола.

Ракетата паднала в тоалетна, намираща се на третия етаж на дипломатическото представителство, уточни представител на полицията, цитиран от Ройтерс.

Eксплозията е станала в 05.55 часа местно време.

Това е едно от най-големите посолства на САЩ в цял свят, изградено е като крепост и е изключително добре охранявано, допълва CNN.

Сградата на посолството е опасана с 3-метрова стоманена ограда. Освен това на всеки вход и на всеки ъгъл около представителството има охрана, уточняват от Ройтерс.

Живеещи наблизо гръцки граждани разказват, че усетили експлозията, при която се счупили и няколко прозореца.

От агенцията припомнят, че е имало случаи на убийства на американски и други чужди дипломати в Гърция, които са били извършвани от радикалната групировка 17 Ноември, най-голямата заплаха за сигурността на балканската държава.

От друга страна обаче през 2002 г. тази организация е била разпусната, уточняват от Ройтерс.

Агенцията припомня, че миналата година гръцки полицаи бяха принудени да използват сълзотворен газ, за да разгонят демонстранти, отправили се към американското посолство, издигайки лозунги като „Кръволокът Буш - вън от Ирак" и "САЩ са истинските терористи".

Освен това през февруари 1996 г. при ракетен обстрел по американското посолство в Атина бяха засегнати три коли на дипломатическото представителство, както и няколко намиращи се наблизо сгради.