Трима бивши посланици на САЩ в Украйна - Стивън Пайфър, Джон Хърбст и Уилям Тейлър - в публикация за американското издание NPR предложиха да се използва пандемията от новия коронавирус (COVID-19) за оказване на натиск върху Русия и "връщане" на Крим в Украйна.

Американските дипломати изтъкват, че на фона на разпространението на COVID-19 и падането на цените на петрола, Вашингтон със своите съюзници - Германия, Франция и Украйна - трябва да излезе с предложение за отмяна на международните санкции срещу Москва, ако конфликтът в Украйна бъде прекратен.

"Кризата с коронавируса може да принуди Кремъл да се съгласи", предполагат те.

Освен това, ако Русия върне Крим на Украйна, "ще бъде възможно да се отменят други санкции", подчертаха още бившите американски посланици.

По-рано САЩ, ЕС, Великобритания, Украйна и Грузия не позволиха на Общото събрание на ООН да приеме проекторезолюция, предложена от Русия, призоваваща за премахване на едностранните санкции, които не позволяват на държавите да се борят с коронавируса.

По-специално документът призовава да се помогне на най-засегнатите страни, особено на развиващите се страни, да се откажат от търговските войни и едностранните санкции. Освен Русия автори на декларацията бяха още 28 държави.