Бившият израелски министър-председател Яир Лапид се присъедини към ститиците хиляди протестиращи в Тел Авив в събота срещу правителството, съобщи АФП. 

Демонстрацията, поредна за този месец, се провежда, докато разочарованието нараства от редица противоречиви ходове на новата администрация.

"Хората, които обичат държавата, дойдоха да защитят нейната демокрация, нейните съдилища, идеята за общ живот и общо благо", написа Лапид в "Туитър", като призова "да не се предаваме, докато не победим".

Демонстрацията в събота беше най-голямата досега, откакто наследникът на Лапид Бенямин Нетаняху се върна на власт миналия месец начело на най-дясното правителство в историята на страната.

Около 100 000 протестиращи излязоха в центъра на Тел Авив, според оценки на израелските медии, изпълвайки улиците със сини и бели национални знамена. Полицията не даде веднага данни за тълпите.

Нетаняху положи клетва като премиер на Израел за шести път

Нетаняху положи клетва като премиер на Израел за шести път

Кабинетът му бе одобрен с гласовете на 63 от общо 120 депутати от Кнесета

Демонстрацията в Тел Авив привлече граждани, загрижени за независимостта на съдебната система, представители на гей общността, както и противници на израелската окупация на палестинските територии.

Съботният масов митинг следва общонационални протести на студенти и демонстрация на стотици адвокати пред съда в Тел Авив.

Междувременно собствените правни проблеми на премиера продължават в съда в Йерусалим, където той се бори с обвинения в корупция.

Нетаняху отказа да се оттегли през 2019 г., когато стана първият действащ израелски премиер, който беше обвинен, докато беше на поста.

Протест в Тел Авив срещу премиера

Протест в Тел Авив срещу премиера

Хиляди поискаха демокрация

Той загуби премиерския пост след изборите през 2021 г., само за да се върне на власт след изборите през ноември с подкрепата на крайнодесни и ултраортодоксални еврейски съюзници.