Юлия Тимошенко, която беше премиер на Украйна, след като беше главно действащо лице в Оранжевата революция през 2004 г., и която по-късно беше вкарана в затвора, когато нейният най-голям противник дойде на власт, обяви, че ще се кандидатира за президент на изборите през следващата година, съобщава "Асошиейтед прес".

С разпалените си речи и впечатляващите си плитки, които носеше увити на главата си, Тимошенко спечели вниманието на международната общественост по време на протестите през 2004 г. срещу фалшифицираните президентски избори.

Нейният съюзник Виктор Юшченко в края на краищата спечели срещу Виктор Янукович, след като съдът постанови повторно произвеждане на изборите. Първоначално Янукович беше обявен за победител в изборите.

Тимошенко стана премиер, но Юшченко я отстрани от поста девет месеца по-късно. Тя се завърна като премиер през 2007 г. и загуби от Янукович, след като се изправи срещу него в президентската надпревара през 2010 г.

Тя беше хвърлена в затвора заради злоупотреба с власт, но беше освободена през 2014 г., след като Янукович беше свален от президентския пост след масовите протести на Майдана.