Централноафриканската държава Екваториална Гвинея обяви, че затваря посолството си в Лондон, след като Великобритания наложи санкции срещу сина на нейния президент ветеран заради обвинения в корупция, съобщава "Франс прес".

"Първото решение, което правителството взе, е пълното затваряне на нашата дипломатическа мисия в Лондон", отбеляза външният министър Симеон Ойоно Есоно пред държавната телевизия TVGE.

Външният министър добави, че Екваториална Гвинея няма да приеме "намеса във вътрешните работи на страната", която "нарушава принципа на международното право".

Великобритания обвинява Теодоро Обианг Манге, че е присвоил милиони долари, които той се твърди, че харчи за луксозния си начин на живот. Санкциите включват замразяване на активи и забрана на Обианг Манге да влиза в Обединеното кралство.

Според британското външно ведомство Обианг Манге е замесен в корупция и е искал подкупи, като е похарчил около 500 млн. долара за скъпи коли и луксозни имоти по целия свят, като в същото време е похарчил около 275 000 долара за покрита с кристали ръкавица, първоначално носена от Майкъл Джексън.

В изявление от Екваториална Гвинея санкциите се наричат ​​"едностранни и незаконни", като същевременно се добавя, че вицепрезидентът "не е направил никакви инвестиции" във Великобритания.

"Неоснователните санкции, наложени от британското правителство, са оправдани от манипулациите, лъжите (...), които някои неправителствени организации популяризират срещу добрия имидж на Екваториална Гвинея", се казва в изявлението от Малабо.

Теодоро Нгуема Обианг Манге е син на дългогодишния президент на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг Нгуема Мбасого, който е ръководител на страната от 1979 г. Синът му, който също има проблеми и с американските и френските власти заради обвинения в корупция, често се смята за посочения от президента наследник.