Бившият севернокорейски министър на железниците Ким Йонг-сам и бившият финансов министър Мун Ил-бонг са били осъдени за шпионаж и екзекутирани от властите в Пхенян, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на южнокорейски вестник с надежден източник в комунистическата страна.

Според изданието, Йонг-сам, оглавявал железопътния транспорт от 1998г. до 2008г., е получил най-тежката присъда заради взрив на ЖП гара през април 2004г. Според магистратите, инцидентът е бил опит за атентат срещу влака на лидер Ким Чен Ир, който се е връщал от Китай.

Като основание се посочва, че само охранителите, бодигардовете и ресорният министър имат информация за маршрута и разписанието на композицията.

Бившият финансист номер 1 е бил разстрелян заради провала на реформите от декември 2009г. Те доведоха до сериозно недоволство сред населението, задълбочаване на дефицита на стоките от първа необходимост и цялостно покачване на цените.

По същата причина преди година се прости с живота си и директорът на финансово-плановия отдел в управляващата Работническа партия на КНДР Пак Нам-ги.