Заловеният миналата седмица след бягство от затвора наркобос Хоакин Гусман (Ел Чапо), е искал да направи името си запазена марка, предаде "Ройтерс".

Той е наредил на адвокатите си да направят постъпки за регистрацията. Предполага се, че е искал да снима и филм за живота си. 

Все още няма официално потвърждение от мексиканските власти дали това е вярно. 

Мексико официално започна процедура по екстрадиране на Ел Чапо в САЩ. 

От офиса на главния прокурор на Мексико обявиха, че Интерпол е връчил две молби за екстрадиране. Това е последният опит Гусман да бъде изправен пред американското правосъдие за трафик на стотици тонове кокаин, метаамфетамин и хероин.

Мексико редовно екстрадира водещи наркотрафиканти, но правителството на президента Енрике Пеня Нието не искаше да предаде Гусман на САЩ след ареста му през февруари 2014 година, тъй като задържането му е разглеждано като национална гордост за Мексико. Обаче тази позиция се промени, след като през юли 2015 година Ел Чапо избяга от строго охраняван затвор – за втори път.

Правителството на Мексико обяви, че иска колкото е възможно по-скоро да предаде Гусман на американското правосъдие. Неговите адвокати се опитват да блокират екстрадирането.