Електронно военно оборудване на Русия, чието предназначение е да предотвратява въздушни удари, е пристигнало в Сирия, след като Москва действа в спешен порядък за подсилване на противовъздушната отбрана на своя съюзник Дамаск, съобщават руските медии.

След като руски военен самолет беше свален от сирийската противовъздушна отбрана през миналата седмица, докато се опитваше да отблъсне въздушен удар на Израел, Москва обяви, че ще снабди Сирия със своята усъвършенствана система за противоракетна отбрана С-300, както и да изпрати технология за заглушаване в региона, което разтревожи Израел и САЩ.

Кремъл даде пояснения за доставянето на С-300 на Сирия

Кремъл даде пояснения за доставянето на С-300 на Сирия

Той вярва, че решението няма да навреди на отношенията между Русия и Израел

Според руския в. "Известия" електронното военно оборудване е пристигнало в руската военновъздушна база "Хмеймим" край Латакия вчера на борда на транспортен самолет Ил-76. В статията са цитирани източници, запознати с доставката.

Без подробно да описват какво точно е изпратено, източниците са отбелязали, че системите са предназначени да разстройват въздушните радари, комуникациите и въздушния контрол на самолетите и системите за сателитна навигация, използвани в щурмови самолети, в безпилотни самолети и в направлявани боеприпаси.

Операторите ще могат да проектират защитен "радиоелектронен купол" по протежение на стотици километри над Сирия и по крайбрежието на Средиземно море.

Москва заглушава радари и сателитни сигнали на самолети, които бомбардират Сирия

Москва заглушава радари и сателитни сигнали на самолети, които бомбардират Сирия

Това съобщи военният министър на руската държава Сергей Шойгу

Хмеймим е основната военновъздушна база, използвана от руските сили в Сирия, подкрепящи режима в неговия стремеж да сломи бунтовниците и терористите на територията на страната. Това е базата, в която руският Ил-20 се опитваше да кацне, когато беше свален от сирийската противовъздушна отбрана, при което загинаха 15 руски военнослужещи.

Русия вече разполага със собствена система за противовъздушна отбрана С-300 в Сирия, заедно с по-модерната система С-400. Руският в. "Комерсант" съобщи днес, че Русия възнамерява да изпрати в Сирия две до четири батареи С-300. Ако е необходимо, батареите ще бъдат увеличени до шест или осем, допълват източниците.