Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, задължаващ търговците, продаващи електронни устройства, да инсталират на него руски софтуер преди да го предложат на клиентите, съобщават руските медии. Законът ще влезе в сила от 1 юли 2020 г.

Все още не е ясно точно какви програми трябва да бъдат инсталирани. Списъкът ще бъде приет по-късно от правителството.

От средите на опозицията се чуха предупреждения, че законът цели да осигури на властите възможност да следят всеки притежател на електронно устройство.

По-рано Асоциацията на търговските компании и производители на електронна и компютърна техника (РАТЕК), чиито членове са Apple, Dell, IBM, HP, Google, Samsung, Intel, "М-Видео", изпрати писмо до Путин, с което го призова да не подписва закона. Кремъл обаче отхвърли апела на бизнеса.

Путин утвърди закон за обявяване на физически лица за „чужди агенти“

Путин утвърди закон за обявяване на физически лица за „чужди агенти“

По-рано 60 общественици протестираха…

В писмото на РАТЕК се казва, че законът ще се отрази негативно на отрасъла като цяло ще доведе до монополизация в сферата на разработването на руски софтуер, противоречи на принципите на Световната търговска организация.

Представители на отрасъла подчертават, че законът е приет светкавично, без консултации с тези, които ще го изпълняват.

Руската Дума прие документа на 21 ноември, а на 25 ноември го утвърди Съветът на федерацията. Изискването да се инсталира руски софтуер важи за всички смартфони, компютърни устройства и смарт-телевизори. При отказ да изпълнят разпоредбите търговци ще бъдат глобявани. За физически лица глобата е от 100 хиляди до 500 хиляди рубли, а за юридически лица - от 500 хиляди до 1 милион рубли.