Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, по силата на който физически лица ще бъдат обявявани за "чуждестранни агенти" (закон за допълнителна регулация на медиите-"чужди агенти"), съобщават руските медии.

Такъв "статут" ще придобиват руснаци и чужденци, работещи за медии, смятани от Кремъл за чужди агенти, или разпространяващи информация от такива медии и получаващи чуждестранно финансиране. Уточнява се, че под финансиране се разбират не само парични средства, но и "друго имущество".

По-рано представители на руската интелигенция призоваха Путин да не подписва закона. 60 учени, политици, правозащитници и творци публикуваха открито писмо до президента, в което се казва, че законът е "юридически абсурден" и "посяга на основни конституционни права".

Русия приема закон, определящ журналисти като чуждестранни агенти

Русия приема закон, определящ журналисти като чуждестранни агенти

Всяко физическо лице, разпространяващо чужди медии и получаващо пари от чужбина

Законът беше критикуван и от международната правозащитна организация Amnesty International, от "Репортери без граници" и от други неправителствени организации. В съвместно изявление те подчертаха, че той е "още една стъпка към ограничаване на свободните и независими медии", а също и "мощен инструмент", който може да бъде използван, за да бъде принудена опозицията да замълчи.

След като законът за физическите лица "чуждестранни агенти" беше приет от Съвета на федерацията в края на ноември, председателят на комисията по информационна политика към руската Дума Леонид Левин обеща, документът да не бъде използван срещу блогъри и публицисти.

Русия определя сдружението на Навални за "чуждестранен агент"

Русия определя сдружението на Навални за "чуждестранен агент"

Очакват ги редовни доклади за източници на финансиране, цели и ръководители