Съветският съюз е можело да бъде съхранен, като бъде превърнат в конфедерация. Това обяви първият президент на Украйна Леонид Кравчук.

Както разказа политикът в ефира на телевизия "Украина 24", преди подписването на Беловежкото споразумение в Москва са обсъждали вариант, при който СССР може да бъде съхранен като единна държава.

"Елцин се консултира с много ръководители на републиките, спомням си, седяхме заедно и обсъждахме тази тема", спомни си Кравчук.

Горбачов на 90 г.: Ругаят ме за гласността, но без нея нищо в Русия не би се променило

Горбачов на 90 г.: Ругаят ме за гласността, но без нея нищо в Русия не би се променило

Той смята перестройката за главното дело на живота си

По думите му Елцин е предложил да се създаде конфедерация вместо федерална държава, след което политиците обсъдили детайлите и отишли ​​при Горбачов.

"Елцин казва: "Михаил Сергеевич, (...) нека помислим как да реформираме страната от федерация в конфедерация", разказа Кравчук.

В отговор Горбачов поискал пример за такава държава, при което Елцин е посочил Швейцария, където има постоянна ротация на длъжността на президента.

Горбачов разказа какво щеше да се случи при запазване на СССР

Горбачов разказа какво щеше да се случи при запазване на СССР

Светът днес щял да бъде по-стабилен, по-безопасен и по-справедлив

"Горбачов се позамисли и каза: "Не, не, не, това не е възможно, трябва да има един президент", продължи Кравчук.

Той добавил, че тогава е осъзнал, че подобен сценарий няма да се осъществи, а след известно време Горбачов предложил референдум за запазването на СССР.

"И стана ясно, че Горбачов няма да промени нищо радикално. Той искаше да направи промени, като същевременно поддържа системата. А това е невъзможно", заключи бившият президент на Украйна.

Михаил Горбачов: Не съжалявам за перестройката

Михаил Горбачов: Не съжалявам за перестройката

Горбачов направи коментара в интервю за германското списание "Шпигел" по случай 30 г. от падането на Берлинската стена

Фактически Съветският съюз се разпадна на 25 декември 1991 г., когато Горбачов в обръщение към съветския народ обяви оставката си като държавен глава. Това беше предшествано от Беловежкото споразумение, подписано на 8 декември от лидерите на Русия, Беларус и Украйна. В него се говори за прекратяването на съществуването на СССР и се прокламира създаването на Общността на независимите държави (ОНД).

Още през 1990 г. всички съюзни републики приеха декларации за държавен суверенитет. За да се спре разпадането на страната, на 17 март 1991 г. се проведе референдум за запазването на СССР. 76,4% от гласувалите се обявиха "за". Въз основа на резултатите от референдума през пролетта на 1991 г. се появява проект на договор "За Съюза на суверенните републики", чието подписване е планирано за 20 август. Но то така и не се състоя заради опита за държавен преврат (пуч) на 19-21 август.