Френският президент Емануел Макрон, след ден на преговори в Нова Каледония, реши да отложи реформата на гласуването и ще се опита да потърси ново политическо споразумение, предаде "Ройтерс".

След среща с местните политически лидери в столицата Нумеа президентът заяви, че крайната му цел все още е да подпише промените на гласуване, но само ако мирът се върне и може да бъде изкован по-широк пакт за бъдещето на острова.

"Ангажирам се да гарантирам, че тази реформа няма да бъде приложена със сила", каза той пред сградата на Върховната комисия на Франция.

Припомняме, че на острова избухнаха протести на 14 май, които доведоха до размирици, след като френският законодателен орган в Париж обсъждаше изменение на френската конституция, за да направи промени в избирателните списъци на Нова Каледония. Националното събрание в Париж одобри законопроект, който, наред с други промени, ще позволи на френски жителите, които са живели в Нова Каледония от 10 години, да гласуват на провинциални избори. Бяха изпратени и над 1000 полицаи за овладяване на размириците. 

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Броят на полицаите и жандармеристите на острова ще нарасне до 2700 от 1700 до петък вечерта

Париж твърди, че този законопроект е необходим за подобряване на демокрацията - почти една четвърт от населението се определя като европейци, главно французи. Лидерите на местното население канаки искат реформата да бъде отменена поради опасения, че тя ще размие гласовете им и ще направи по-трудно преминаването на всеки бъдещ референдум за независимост. Те искат реформите в гласуването да бъдат спрени, за да се даде време за по-широк диалог за бъдещето на острова.

Макрон, който пристигна в Нова Каледония рано на 23 май, каза, че неговият непосредствен приоритет е да възстанови спокойствието, да възстанови районите, засегнати от насилие и безредици, и да помогне за постигането на политически диалог. Извънредното положение ще бъде отменено, ако бъдат премахнати пътните блокади, добави той той.

"В рамките на един месец" френският президент ще направи равносметка на ситуацията "и ще вземе решения относно институционалните последващи действия".

Макрон повтори, че реформата на гласуването имала "демократична легитимност". Той подчерта, че нямало съмнение относно легитимността на референдума от 2021 г., който показа огромно мнозинство против независимостта на островната държава.

Тогава партиите, подкрепящи независимостта, бойкотираха плебисцита и много местни канаки отказаха да участват, като една от посочените причини беше пандемията от COVID-19.

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Пътните блокади затрудняват доставките на храна по магазините в няколко района