Френската отвъдморска територия Нова Каледония мобилизира силите за сигурност, затвори международното си летище и наложи комендантски час в столицата Нумеа, след като протести на активисти за независимост прераснаха в насилие и атаки срещу полицията, съобщи Върховната комисия на Франция, цитирана от Ройтерс.

Правителството на Нова Каледония призова за спокойствие и осъди унищожаването на имущество.

"Всяка причина за недоволство, разочарование и гняв не може да оправдае подкопаването или унищожаването на това, което страната е успяла да изгради от десетилетия и да излага на риск бъдещето", се казва в изявление във вторник.

Протестите и насилието избухнаха в понеделник преди дебата във вторник във френското Национално събрание относно промените в конституцията на Нова Каледония. Предложените промени ще позволят на повече жители на Франция да гласуват на изборите в Нова Каледония, като привържениците на независимостта се опасяват, че това ще размие вота на местното население канак.

Президентът на Нова Каледония Луис Мапу беше избран през 2021 г. като първият застъпващ се за независимост местен канакски лидер. Изборите за събранието и конгреса на Нова Каледония, които трябваше да се проведат през май, бяха отложени за края на годината.

"Надяваме се, че нашият глас, нашето достойнство и нашата гордост, че сме хора на Канак, ще бъдат чути от френския парламент", каза един от протестиращите.

Френската Върховна комисия, която отговаря за отвъдморските територии на Франция, заяви в изявление, че значителните безредици в столицата Нумеа и околните градове продължават и множество сгради, включително магазини, аптеки и автокъщи, са повредени. До момента са арестувани 36 души.

В изявлението се казва, че силите за сигурност са мобилизирани, всички събирания са забранени в по-голямата част на Нумеа и е въведена забрана за продажбата на алкохол.

Полицейският час ще бъде наложен от 18 часа във вторник (10:00 часа българско време) до 6 сутринта в сряда (22:00 часа във вторник българско време) в Нумеа.

Международното летище в Нумеа беше затворено и всички търговски полети бяха отменени, се казва в изявление на оператора на летището във вторник.

Една от петте островни територии, обхващащи Индо-Тихия океан, държани от Франция, Нова Каледония е в центъра на плана на френския президент Еманюел Макрон да увеличи влиянието си в Тихия океан.

Богатата на никел територия е на 20 000 км от Франция и има население от 270 000 души, включително 41% от меланезийски и 24% от европейски произход, предимно французи.

Споразумение от Нумеа от 1998 г. помогна да се сложи край на десетилетие на конфликти, довело до смъртта на 80 души, като очерта пътя към постепенна автономия и ограничи гласуването до местното население канак и мигрантите, живеещи в Нова Каледония от 1998 г. насам.

Франция иска да разшири правото на глас за мигранти, които са живели в Нова Каледония от 10 години.

Размириците накараха Нова Зеландия да отложи посещението в Нумеа тази седмица на външния министър Уинстън Питърс, което според говорител ще позволи на властите да се съсредоточат върху настоящата ситуация.

"Наясно сме със събитията в Нова Каледония и се надяваме, че мирът и спокойствието ще надделеят", каза говорителят.

Нова Каледония не пожела независимост от Франция

Нова Каледония не пожела независимост от Франция

Но референдумът по темата протече при противоречиви обстоятелства