Френската територия Нова Каледония гласува против независимостта си от Париж на референдум в неделя. Това обаче се случи при голям спад на избирателната активност поради бойкот на вота от страна на движението за независимост, предаде CNN.

Местното население канак, което до голяма степен подкрепя независимостта, призова за неучастие в референдума, тъй като се намира в 12-месечен траур след рязкото увеличение на броя на заразените с коронавирус през септември.

Предварителните резултати, публикувани от френските власти, показаха, че с "не" за независимостта са гласували 96,5%, а избирателната активност е 43,9%. Гласуването в неделя следва две предишни на същата тема през 2018 г. и 2020 г., в които с "не" гласуваха съответно 57% и 53% от участвалите избиратели.

"Каледонците са избрали да останат французи. Те решиха това свободно", заяви френският президент Еманюел Макрон в телевизионно обръщение.

В Нова Каледония за втори път казаха "не" на независимост от Франция

В Нова Каледония за втори път казаха "не" на независимост от Франция

Частичните резултати до момента сочат, че 54,8% са против отделяне от Франция

Председателят на конгреса на Нова Каледония Рош Уамитан, който е привърженик на независимостта, изрази съжаление, че френското правителство е отхвърлило призива им да отложи третия референдум за септември 2022 г. от уважение към местните траурни обичаи.

"За нас този референдум не е третият референдум. Ние смятаме, че има само две легитимни гласувания - през 2018 г. и 2020 г. Това беше референдум на френската държава, а не наш", заяви той в ефира на радио Franceinfo.

Нова Каледония е една от петте островни територии в Индо-Тихия океан, които Франция държи, и е в центъра на плана на Макрон за засилване на влиянието на страната му в Тихия океан.