Избирателите на архипелага Нова Каледония в южната част на Тихия океан са на път да отхвърлят на референдум отделяне от Франция след близо 170 години колониално управление, показват частичните резултати, цитирани от "Ройтерс".

До момента са преброени бюлетините в 249 от 304 избирателни секции. Частичните резултати до момента сочат, че 54,8% са против отделяне от Франция. Столицата Нумея, традиционно бастион на лоялните към Париж, наклони везните в полза на поддръжниците да останат към Франция.

Ако се потвърди, че жителите на архипелага са против независимост, това ще е вторият неуспех на поддържащите отцепване от Франция и получаване на пълен суверенитет за последните две години.

Изненадващо "да" би лишило Париж от база в региона, където Китай разширява влиянието си, а също така би накърнило гордостта на Франция, чиято бивша империя се разпростираше от Субсахарска Африка до Югоизточна Азия, Карибите и Тихия океан.

Отдавна се гради напрежение между етническата група канаки, които подкрепят независимост и наследници на колониалните заселници, които остават лоялни към Париж.

Повече от 180 000 души се регистрираха на референдума с въпрос "Искате ли Нова Каледония да получи пълна независимост и да стане независима?".

Днешният референдум е вторият от разрешените три, което е част от условията в Нумейското споразумение от 1998 г., което е включено в конституцията на Франция и което установява 20-годишен път към деколонизация.

Частичните резултати показват, че избирателна активност е 86%.

Нова Каледония се намира на около 1200 километра източно от Австралия и на 20 000 километра от Париж. Радва се на голяма автономия, но зависи от Франция в сферата на отбраната и образованието.

Икономиката й е подпомагана от годишни френски субсидии в размер на 1,3 милиарда евро и залежи от никел, които според изчисления представляват 25% от всички запаси в света, а също туризмът е друг важен икономически отрасъл.

В Нова Каледония има само 27 случая на коронавирус.

Ако жителите за втори път отхвърлят независимост, третият референдум може да се проведе в рамките на две години.

По-късно бяха съобщени окончателните резултати - 53,26% отхвърлят независимост от Франция.