Малко преди началото на Световното първенство по футбол в Катар домакинът шейх Тамим бин Хамад ал Тани е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин и му е благодарил за "сътрудничеството при организирането на това събитие". За телефонния разговор съобщават от канцеларията на емира, пише Der Standard. Путин e поздравил Катар за домакинството на Световното първенство по футбол.

Русия бе изключена от международната футболна общност до второ нареждане след като нахлу в Украйна.

От страна на Катар бяха изпратили представители в учение по сигурност, организирано от Русия във връзка с домакинството им на Световното първенство по футбол през 2018 година.

След започването на войната в Украйна обаче се твърди, че подготовката на Световното се е състояла без руска помощ.

Официално Катар критикува анексирането на украински територии от Русия, а високопоставени руски политици не се очаква да присъстват на Световната купа.

И ФИФА, и УЕФА изхвърлиха Русия

И ФИФА, и УЕФА изхвърлиха Русия

В решението не се казва нищо за Беларус

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обаче ще пътува до Катар в началото на следващата седмица и ще присъства на първия мач на САЩ от груповата фаза на Световната купа. Очаква се и Блинкън да проведе дипломатически разговори и да обсъди въпроси, свързани с правата на човека, гласи официалното прессъобщение на Белия дом за визитата.