Международната агенция по енергетика обяви, че преждевременното затваряне на атомните електроцентрали (АЕЦ) и липсата на нови мощности биха затруднили постигането на глобалните цели за намаляване на емисиите на газове с парников ефект, съобщава "Асошиейтед прес".

Агенцията, чието седалище е в Париж, допълва, че "липсата на допълнително удължаване на експлоатационния живот на съществуващите атомни централи, както и на нови проекти може да доведе до допълнителни 4 млрд. тона емисии на CO2".

Мнозина природозащитници се противопоставят на използването на атомната енергия заради рисковете от аварии в електроцентралите и големите разходи за безопасно съхраняване на отработеното ядрено гориво.

От Международната агенция по енергетика посочиха още, че развитите икономики се очаква да загубят 25% от ядрения си капацитет до 2025 г. и до две трети до 2040 г. Изтъква се също, че "драстично увеличаване" на вятърната и слънчевата енергия ще бъде необходимо за противодействие на дефицита на енергийни мощности.