Лидерът на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер нападна британския външен министър Борис Джонсън, определяйки го като арогантен и опитващ се да притиска Европейския съюз, призовавайки го да позволи на Турция да се присъедини към Общността, съобщава "Ройтерс".

"Това е просто арогантна провокация от страна на Джонсън, след като той ни казва какво трябва да правим", коментирал Манфред Вебер, който е съюзник на германския канцлер Ангела Меркел и който ръководи най-голямата група в Европейския парламент.

Имайки предвид коментари на Джонсън, направени в Анкара преди два месеца, Вебер заяви, че успешната кампания за референдума на консервативния министър за излизането на Великобритания от Европейския съюз била включвала листовки, подстрекавали страховете от имиграцията, твърдейки, че Турция ще се присъедини към Общността - резултат, на който партията на Вебер се противопоставя, въпреки дългогодишните преговори за присъединяването на Турция.

Отбелязвайки как Джонсън непосредствено след референдума във Великобритания е уверявал турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Великобритания ще подпомогне усилията на Анкара за присъединяване към ЕС, Вебер изригна по време пресконференция в Страсбург: "Това е невероятно, това е провокация, това е нахалство от негова страна. Не мога да си мълча повече за това, което той прави по този въпрос."