Европейският  парламент прие резолюция, призоваваща страните от ЕС, които не признават независимостта на Косово, да го направят, съобщава РИА Новости, позовавайки се на агенцията Танюг.

Резолюцията бе подкрепена от 455 народни представители. Повече от 150 членове на Европейския парламент гласуваха "против" документа.

На 17 февруари 2008 г. албанските власти в Косово едностранно с подкрепата на САЩ и още няколко страни от ЕС, обявиха независимостта от Сърбия.

Към днешна дата провъзгласилата се за независима държава е получила признание от 69 страни, между които и 22 от общо 27 страни, членки на ЕС.

Независимостта на Косово не е призната от Гърция, Испания, Кипър, Словакия и Румъния.

Европейският комисар по въпросите с разширяването Щефан Фюле заяви при откриването на дебата, че въпреки различните възгледи на държавите-членки за едностранното обявяване на независимостта на провинцията, те трябва да работят заедно за подобряване на положението в Косово.

В резолюцията се отбелязва, че признаването на Косово от Белград в момента не се явява реален политически избор.

Европейският парламент призова властите в Сърбия да проявят прагматизъм по въпроса за статута на Косово и да се въздържат от блокиране на членството му в международните организации.

ЕП също подчерта, че зачестилите случаи на корупция и организирана престъпност продължават да се едни от най-големите проблеми в Косово и призова косовските власти да предприемат адекватни действия в прилагането на административната реформа и децентрализация.

Депутатите изразиха своята загриженост за проблемите със законността в северната част на Косово, населена предимно от сърби.

Северните райони на Косово са извън контрола на Прищина, а местното население не признава независимостта на Косово и на албанската администрация.

В резолюцията също така се посочва, че властите на Косово все още не са в състояние да осигурят подходящи условия за интеграция на бежанци, роми насилствено върнати от страните-членки на ЕС.